Tanjug/AP
Sergej Lavrov

Pojedine evropske zemlje i članice NATO-a nisu u mogućnosi da se obrate Rusiji za pomoć u borbi protiv virusa korona jer su „starija braća“ protiv, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, prenosi ruski „Prvi kanal“.

– Iz različitih izvora znamo da brojne zemlje Evrope, uključujući i zemlje EU i NATO-a, ne bi imale ništa protiv da krenu putem italijanskog iskustva i da nam se obrate za određenom vrstom pomoći, tamo gde smo zaista u prednosti. Međutim, ‘starija braća’ im to prosto ne dozvoljavaju – objasnio je Lavrov.

Ruski ministar je naveo primer evropskog fudbalskog kluba, koji je prvo tražio pomoć, a zatim povukao molbu.

– Jedan veliki fudbalski klub iz Evrope, jedan od velikana evropskog i svetskog fudbala, obratio se svojim poznanicima u Rusiji, jednom fondu. Tražili su da ruska strana razmotri mogućnost obezbeđivanja elementarnih stvari, koliko sam razumeo, čak i za novac. Kada je taj fudbalski klub dobio pozitivan odgovor od našeg fonda iz Moskve, odjednom su toj nevladinoj organizaciji poslali pismo, u kome su otvoreno saopštili:’Izvinjavamo se, ali iz najneshvatljivijih razloga takav dogovor nije moguć. Nisu nam dozvolili’ – objasnio je Lavrov.

Ruski miistar je priznao da „nije mogao verovati da se to može dogoditi“. Međutim, kako je naglasio, video je originalna dokumenta i lično se uverio u istinitost informacije.

Podsetimo, 15 aviona Il-76 ruskih vazduhoplovnih snaga sa vojnim specijalcima i opremom za pomoć u borbi protiv pandemije virusa korona stiglo je u Italiju između 22. i 25. marta, kako bi pružili pomoć u borbi protiv kovida -19.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here