Loše ekonomske vesti “potopile” svetske berze

Vestionline, Tanjug
0
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Akcije na Volstritu nastavile su danas da beleže gubitke, jer su se investitori okrenuli bezbednijim ulaganjima usled zabrinjavajućih ekonomskih podataka i aktuelnih trgovinskih sporova.

Naime, aktivnost investitora je i dalje uzdržana posle razočaravajućeg izveštaja o proizvodnoj aktivnosti u SAD, koji je juče prouzrokovao najveće gubitke na tržištu akcija u pet nedelja.

Tehnološke kompanije uknjižile su danas najveći gubitak, u čemu su prednjačile akcije Majkrosofta i Epla, a u minusu su i deonice banaka, prenosi agencija AP.

Širi indeks S&P 500 je pao za 1,3 odsto, industrijski Dau DŽons za 330 poena ili 1,2 odsto na 26.242 poena, a tehnološki Nasdak za 1,4 odsto.

Berze u Evropi i Aziji su takođe bile na silaznoj putanji, jer su pomračene perspektive rasta globalne ekonomije usled trgovinskih neizvesnosti.

Evropski indeks Euro Stoxx 50 je pao za čak 2,75 odsto, londonski FTSE 100 za 3,16 odsto, nemački DAKS za 2,51 odsto, francuski KAK 40 za 2,90 odsto, a španski IBEKS 35 za 2,59 procenata, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

U Aziji, japanski indeks Nikei 225 je oslabio za 0,49 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,19 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here