EPA/Attila Balazs
Mađarska

Broj novih infekcija koronavirusom i smrtnih slučajeva usled Covid-19 u Mađarskoj dostigao je rekord tokom vikenda, sa najvećim porastom od početka četvrtog talasa pandemije, zvanični su podaci mađarske Vlade.

Zdravstveni zvaničnici rekli su da je u poslednja tri dana infekcija potvrđena kod 1.492 osobe, dok je 31 osoba umrla. Ovim je ukupan broj zaraženih dostigao 824.876, dok je umrlo 30.230 lica.

Iako su najnoviji brojevi daleko ispod onih registrovanih tokom prethodnih talasa, ovi podaci održavaju spori trend pogoršavanja. U međuvremenu, u susednim Srbiji i Rumuniji došlo je do naglog pogoršanja epidemiološke situacije, napominje Rojters.

Koristeći milione doza ruske vakcine “sputnjik V” i kineske “sinofarm”, zajedno sa vakcinama sa Zapada, Mađarska je prvobitno bila predvodnica vakcinacije u EU.

Međutim, nakon što je gotovo pola populacije vakcinisano, tempo je usporen uprkos stalnim apelima vlade premijera Viktora Orbana.

Prema poslednjim podacima, 5,66 miliona Mađara potpuno je vakcinisano u državi od oko 10 miliona stanovnika, a 804.000 primile su i dodatnu, treću dozu.

Mađarska je ušla u četvrti talas pandemije bez značajnih restrikcija i širom zemlje otvoreni su kafići, restorani i škole. Nošenje maske obavezno je samo u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here