EPA/Gonzalo Fuentes
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuska ne planira da šalje svoje trupe u Ukrajinu u bliskoj budućnosti, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, dodajući da se “oni ne bore protiv ruskog naroda”.

Na pitanje da prokomentariše međunarodni odgovor na njegove izjave tokom konferencije o Ukrajini u Parizu prošle nedelje, francuski predsednik je ponovio da “ništa nije isključeno” kada je reč o slanju trupa.

– To ne znači da planiramo da u bliskoj budućnosti rasporedimo francuske snage u Ukrajinu. To znači da otvaramo diskusiju i razmišljamo o svemu što se može učiniti da podržimo Ukrajinu, i pre svega, ukrajinsku teritoriju – rekao je Makron češkom listu “Pravo”.

Prema rečima francuskog predsednika, učesnici sastanka dogovorili su pet oblasti saradnje – sajber bezbednost, zajedničku proizvodnju vojne opreme za Ukrajinu, bezbednosnu pomoć najugroženijim zemljama u kontekstu sukoba u Ukrajini, podršku Ukrajini na granici sa Belorusijom i saradnju u aktivnostima deminiranja.

– Pored toga, uvek sam bio jasan u vezi sa našim crvenim linijama: mi se ne borimo protiv ruskog naroda i odbacujemo logiku eskalacije – naglasio je Makron.

On je posle konferencije o Ukrajini u Parizu 26. februara rekao da su učesnici razmatrali slanje kopnenih trupa u Ukrajinu. Iako o ovoj temi nije postignut konsenzus, Makron je ostavio otvorena vrata za takav scenario u budućnosti.

7 COMMENTS

  1. Makron je hrabar covjek svaka cast ako Francuzi ne istjeraju Ruse iz Ukrajine e onda to niko drugi nemoze uraditi eh da ti Rusi nemaju nuklearno oruzje davno bi oni bili slupani

  2. Izjava Makrona je ista kao izjava Klintona 1999 dok su rušili Srbiju ! Cinizam i ogoljena neljudskost zapadnjaka me iznova zgrazava !
    Mozda je bolje drzati se od njih podalje !

  3. Ovaj nije bio sposoban ni ženu izabrati nego ona njega! Puno vojnika u Ukrajini govori francuski jezik, video i čuo čovjek ukrajinac u vozu u Ukrajini. Ako se ne boriš protiv Rusa nego protiv Putina, onda mu izađi na megdan pa da se stvar riješi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here