Tanjug

“Srbija je velika evropska država i nacija”, poručio je danas francuski predsednik Emanuel Makron i istakao da EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju.

On je poručio da Srbija treba da drži do svoje suverenosti, te istakao da i on drži do suverenosti onih koje poštuje.

Naveo je da je Srbija deo procesa pridruživanja EU, te da EU mora da donese neke odluke kako bi bolje funkcionisala.

– Ali paralelno sa reformama koje Srbija treba da sprovede, EU mora da se reformiše kako bi bila spremna da primi Srbiju – poručio je Makron.

Istakao je da je Srbija velika evropska država i nacija:

– Ja to kažem ovde, veoma jako, u trenutku kada neki bilo gde na svetu mogu da imaju utisak da bi ovaj regoin u narednih deset godina trebalo da bude mesto gde će se prepirati uticaji ovih i onih – rekao je Makron na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Makron je poručio da će se angažovati da se obnovi dijalog između Beograda i Prištine i da se postigne sveobuhvatni i trajan sporazum, odnosno da Beograd i Priština dođu do kompromisa.

Najavio je da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

– Imate sposobnost da branite suverenitet zemlje, ali i da gradite kompromise sa susedima i to je ono što je snaga Evrope – rekao je Makron obraćajući se Vučiću.

Rekao je da se Francuska protivi svim unilateralnim potezima sa obe strane.

Evropa će, kaže, biti jaka ako pomogne Srbiji i Kosovu da nađu sporazum.

– Mislim da je to naša odgovornost, da vam damo podršku, kako bi se našao sporazum i održala stabilnost u regionu – rekao je on.

Francuska je, kaže, spremna da podrži zajedno sa Nemačkom u okviru evropskog posredovanja, obnovu dijaloga i to vrlo zahtevnog dijaloga kako bi se u narednih nekoliko meseci našlo konkrento rešenje.

Postoje neke spoljne sile koje žele da se ne nađe sporazum, njima nije u interesu, primetio je Makron.

– Ja sam se angažovao i angažovaću se, jer verujem u budućnost regiona, u vašu zemlju. Imamo dugovanja jedni prema drugima. Angažovaću se i zato što verujem u Evropu – rekao je on.

– Potpuno otvoreno smo razgovarali, iskreno, hrabro što se vas tiče, jer je to teško pitanje za vašu zemlju, njenu istoriju i budućnost – rekao je Makron.

4 COMMENTS

  1. Da li laze ili siluje savest – ako je ima? Ko veruje takvim komplimentima? Ili ne moze da prizna gresku prethodnika. Bilo kako bilo, tek tako se ne mogu zaboraviti zlocini. Svojom posetom vredja citavu naciju.

  2. “Srbija je velika evropska država i nacija”-e la,žem ti sja bože naš.Pa zar on misli da su Srbi neandertalci da ne znaju šta on misli a šta mu je preporučeno da govori.Pa nisi ti Makron sreo Srbe da ti kažu šta misle i o tebi i o tvojoj zemlji danas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here