EPA/Antonio Bat
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića oko političke saradnje Dragana Čovića i Milorada Dodika, kao i genocida u Srebrenici, uzburkale su duhove u BiH i Hrvatskoj. U svom stilu, dva dana zaredom predsednik objašnjava da nije ništa pogrešno rekao, a iz redova Bošnjaka u Hrvatskoj stižu osude.

U Domu naroda Dragan Čović i kolege mu, poslanici iz HDZ BiH, podržali su zaključak Kluba delegata iz redova Srba koji su tražili suspenziju Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Predlog nije prošao, a na naše pitanje o novoj političkoj epizodi u BiH predsednik Milanović odgovara:

– Postoje genocidi i genocidi, postoji genocid nad jevrejskim narodom, postoji genocid u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno događaj je definisan kao genocid, a genocid ima širok raspon, postoji genocid u Drugom svetskom ratu, postoji Jasenovac, nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista, ni govora, ne želite da je svaka žrtva ista.

I šalje poruku Čoviću i Dodiku:

– Neka to sada puste, opet će ih prokazati kao fašiste, naciste, a to nisu, uz sve mane koje neko može imati Dodik nije najveći problem u BiH, on je jedan od manjih problema.

Izjava hrvatskog predsednika nije ostala neprimećena u BiH pa je sutradan i to bilo jedno od novinarskih pitanja.

– A ono što sam ja rekao je 100 puta uravnoteženije od izjava koje slušamo odande. Rekao sam da Srebrenica nije isto što i Holokaust, nije isto što i Jasenovac, jer nije isto. To je težak zločin s elementima genocida – kaže Milanović.

U Hrvatskoj je zbog toga danas stigla reakcija i Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

– Zoran Milanović ima urođenu predrasudu prema Bošnjacima iz BiH, to je jedna vrsta organskog primitivizma, posmatra Bošnjake kao ljude koji su jedino za bauštelu i pravljenje ćevapa – kaže predsednik BNV Armin Hodžić.

Ističe da niko nema pravo da kaže da se u Srebrenici nije dogodio genocid, kao i da Čović i Dodik sarađuju zbog svojih partikularnih političkih interesa.

Sudeći po izjavama, Milanovića reakcije iz BiH ne dotiču.

– A videli ste sami šta god ovde rekao tamo si fašista, izdajnik, to je vokabular koji oni koriste. Tuđman je isti kao Milošević, hrvatski generali su isti kao Mladić i Karadžić. Mislim, gledajte, to je psovački rečnik, to su laži – navodi Milanović.

3 COMMENTS

  1. Jes vala… muslimani su najtraženiji za ” Bauštele”, i što jes je jes …majstori su za ćevape .

  2. A mi smo majstori za gibanicu i pecenu prasetinu.
    A za sta su Milanovicevi ‘rvatici majstori?
    Setite se filma Dara iz Daruvara. Samo ce ti se ka’sti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here