youtube/The Telegraph

Američki instruktori obučavaju militante u zoni oko baze Tanf, koja se nalazi pod kontrolom SAD, na jugu Sirije, saopštili su pripadnici nezakonite oružane formacije, koji su se predali sirijskim vladinim snagama.

– Amerikanci su nam obećali medicinski centar, ali ga nisu napravili. Obećali su nam dobre uslove za izbeglice, rodbinu, roditelje, civile, ali su nas prevarili. Uverili smo se u to da Amerikanci varaju, i da nećemo dobiti budućnost kakvu su nam obećali. Stoga smo odlučili da napustimo Tanf – rekao je jedan od, sada već bivših, terorista, 24-godišnji Aid Al Hader.

Prema njihovim rečima, dobrovoljce su dobro naoružavali, a u bazi Tanf američki specijalci su nove članove učili da rukuju sa oružjem.

Al Hader je objasnio novinarima kako je zaključio da ih obučavaju Amerikanci.

– Imaju američku zastavu (na uniformi), vojna obeležja i rade kao savetnici. Drže vežbe, obučavaju vojnike. Ne sećam se imena instruktora, jer ne znam engleski jezik. Komunicirali smo sa njima preko prevodioca – rekao je bivši terorista.

Podsetimo, 27 terorista uhvaćeno je u noći između 13. i 14. aprila, dok su pokušavali da izađu iz zone Tanf. Militanti su planirali da se predaju vladinim snagama i vrate se normalnom životu. Saopštili su da su prošli obuku u američkoj vojnoj bazi u izbegličkom kampu „Rukban“.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here