EPA/Yuri Kochetkov
Marija Zaharova

Napad kijevskog režima dronovima na Energodar prekršio je principe nuklearne i fizičke bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Ukrajina je 2. novembra, tokom planirane rotacije eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, još jednom prekršila ‘režim tišine’ i izvršila forsirani napad dronovima na grad Energodar koji se nalazi u blizini stanice, gde žive njeni zaposleni i članovi njihovih porodica. Dve bespilotne letelice udarile su u zgradu hotela ‘Energodar'”navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva.

Ona je istakla da Kijev nastavlja da se „igra vatrom“, vrši kriminalne i neodgovorne provokacije i „grubo krši takozvanih pet principa za osiguravanje nuklearne i fizičke bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane, koje je proglasio generalni direktor IAEA Rafael Grosi“.

„U nastalim uslovima, pozivamo rukovodstvo Agencije da iskoristi ranije izneti ruski predlog da se rotacija na ovoj stanici vrši isključivo preko teritorije Ruske Federacije, kako se ne bi ugrožavali životi državljana Rusije, uključujući i onih koji osiguravaju bezbednost stručnjaka IAEA“, dodala je Zaharova.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je Kijev izvršio provokaciju napadom dronovima na Energodar kako bi stvorio pretnju od tehnogene katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani i sprečio rotaciju osoblja IAEA.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here