Postigne li gol, biće to i treći put da je Zvezdin napadač iz Gane zatresao mrežu u “večitom derbiju” na Partizanovom stadionu.

Ko da gol u “večitom derbiju”, odmah se upisuje u anale najveće utakmice našeg fudbala, a višestruki strelci imaju i istaknutije mesto. Ganjanin Ričmond Boaći (26), Zvezdin napadač, postigao je tri pogotka.

Dvaput je zatresao mrežu u Humskoj. Dao je po gol u prethodna dva derbija u kojima je Partizan bio domaćin, a oba puta su to bili pogoci za dragoceni bod koji je Zvezda nosila sa stadiona najljućeg rivala posle njegovog vođstva (1:1).

Boaći večeras ima priliku da stane rame uz rame s nekoliko bivših igrača “crveno-belih” koji su postigli po tri pogotka na nekadašnjem Stadionu JNA, a tek prvi posle 34 godine. Dajemo i napomenu da u obzir uzimamo derbije od 1963, kada je otvorena “Marakana”, jer su do tada “večiti rivali” delili igralište, a bilo je Zvezdinih igrača koji su dali i više od tri gola u utakmicama u kojima se Partizan tada vodio kao domaćin (tobdžija Bora Kostić, recimo, pet pogodaka).

Prvi među njima je Zoran Prlinčević. Ukupno je postigao četiri gola, a prvi je bio i jedini u prvom derbiju na novom Zvezdinom stadionu, 17. novembra 1963. Ostale je dao na Stadionu JNA. Već u sledećem, 34. “večitom derbiju” dao je, u razmaku od jednog minuta, oba pogotka u uspehu “crveno-belih” s 2:0, a u 36. derbiju i vodeći za pobedu s 2:1.

Miloš Šestić je na Stadionu JNA dao jedan od najčuvenijih golova u “večitom derbiju”. Na Dan republike, 29. novembra 1978, po igralištu pod snegom, Zvezda je savladala Partizan s 3:1 u 63. derbiju. U vođstvo ju je doveo jedan od najlucidnijih igrača nekadašnje Jugoslavije tako što je iskoristio neodlučnost zbunjenog golmana “crno-belih” Petra Borote, koji je, u uverenju da je nad njim prethodno u vazdušnom duelu načinjen prekršaj, spustio loptu iz naručja na zemlju da je izvede. Šestić mu se prikrao i ćušnuo ju je u nebranjenu mrežu.

Nepune četiri godine kasnije Zvezda je slavila kao gost s 4:1 u 70. derbiju. Šele je dao njen drugi i poslednji gol.

Pokušaj Milka Đurovskog (9) glavom u duelu s Partizanovom odbranom na Stadionu JNA

Baš u toj utakmici prvi od svoja tri gola u Partizanovoj mreži na njegovom stadionu postigao je Milko Đurovski, kada je doveo Zvezdu u vođstvo s 1:0. Nije mu to bio i prvenac u „večitom derbiju“ jer je bio jedini strelac u pobedi “crveno-belih” na “Marakani” u prethodnom sudaru, u godini (1981) u kojoj je postao punoletan.

Na Stadionu JNA bio je strelac i 1984 (2:1 za Partizan) i 1985 (1:1), drugi put iz diskutabilnog penala koji je nad njim i bio načinjen, a već 1986, u sledećem derbiju u Humskoj, razgalio je golom navijače “crno-belih” (2:0).

Za kraj smo ostavili Dragana Džajića, Zvezdinu živu legendu, njenu treću zvezdu. Od devet njegovih golova u “večitom derbiju” četiri su bila na Stadionu JNA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here