pixabay.com

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev objavio je da je njegova vlada prihvatila inicijativu da nedelja zakonom bude proglašena za neradni dan.

-Zadužili smo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku da u roku od 15 dana dostavi zakonsko rešenje za ovo pitanje – napisao je Zaev na Fejsbuku.

To rešenje je, istakao je, u interesu građana.

-Nedelja treba da bude dan posvećen odmoru, dan za kvalitetnije vreme za svakog građanina kojem je to potrebno, dan za porodicu, dan za sebe – naveo je Zaev.

Crna Gora prva je država u regionu koja je zakonom zabranila rad trgovinskih objekata nedeljom još u oktobru prošle godine. Njoj se nedavno pridružila i Slovenija koja je 30. septembra usvojila zakon kojim se zabranjujIe rad prodavnica nedeljom i državnim praznicima.

Iako su i u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj postojale inicijative da se zabrani rad nedeljom, to se ipak nije dogodilo.

Mnoge države Evropske unije su ograničile rad nedeljom. Pravila su najstroža u Austriji gde je potpuno zabranjeno raditi poslednjeg dana u sedmici.

Uz Grčku i Austriju, i Belgija, Kipar, Češka, Francuska, Nemačka, Mađarska, Island, Luksemburg, Holandija, Španija, Poljska i Velika Britanija imaju jasna pravila o tome ko može, a ko ne može da radi nedeljom.

Ostale članice EU uglavnom ne ograničavaju radno vreme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here