EPA/Christian Bruna
Karl Nehamer

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer najavio je danas da će krajem aprila posetiti više zemalja Zapadnog Balkana.

Nehamer je saopštio da će od 27.do 29.aprila boraviti u Severnoj Makedoniji, Bosni I Hercegovini I Srbiji, gde će sa svojim resornim kolegama razgovarati o borbi protiv ilegalne migracije.

Cilj putovanja je, prema saopštenju, jačanje saradnje u borbi protiv ilegalne migracije u okviru proteklog leta inicirane „Platforme protiv ilegalne migracije”.

„Austrija je tradicionalno graditelj mostova prema zemljama Zapadnog Balkana. Posebno u vezi borbe protiv ilegalne migracije, krijumčarenja ljudi i organizovanog kriminala neophodno je da imamo tesnu saradnju”, objasnio je Nehamer.

Cilj planiranih razgovora, kaže, je uspostavljanje snažnije saradnje u oblasti povratka ilegalnih migranata, pošto mnogi iregularni migranti nemaju pravo na azil u Austriji ili nekoj drugoj zemlji EU.

„Platforma protiv ilegalne migracije” sa sedištem u Beču je najavljena na međunarodnoj konferenciji o ilegalnoj migraciji proteklog leta.

U toj platformi, koju je inicirao Nehamer, učestvuje više zemalja EU, među kojima je i Nemačka, te i države Zapadnog Balkana, a planirano je da se uključi i Evropska komisija.
Platforma je, kako ističe Ministarstvo, već započela rad i samo u ovoj godini održala četiri veća skupa umrežavanja na temu vraćanja ilegalaca, upravljanje granicama i azila.

Na čelu te Platforme od 1.januara se nalazi zamenik šefa Fronteksa, Austrijanac Bernd Kerner.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here