EPA/Mauritz Antin
Red ispred supermarketa u Frankfurtu

Nemačka potrošačka korpa postaje tanja kako se približava novembar, usled straha od drugog talasa koronavirusa koji je ostavio posledice i na najjaču evropsku ekonomiju – Nemci nisu voljni da otvaraju često svoje novčanike, pokazala je studija koja je objavljena danas.

GFK Institut je preneo da je na uzorku od 2.000 Nemaca indeks raspoloženja potrošača pao za 3.1 odsto, naspram 1.7, koji je bio u septembru, prenosi Rojters.

Rolf Birkl, jedan od eksperata iz ove oblasti, rekao je da je optimizam među nemačkim potrošačima opao kako je počeo da se beleži porast obolelih od korone, ali i usled novih restriktivnih mera, koje postaju sve jače.

– Jedno vreme je indeks mirovao, ali je ponovo počeo da klizi na dole – rekao je Birkl.

Nemačka beleži ubrzan rast obolelih od koronavirusa i od danas ima više od 10.000 novih slučajeva dnevno.

Birkl je rekao da tri četvrtine nemačkih kupaca vidi koronu kao “veoma veliku pretnju”, dok je polovina njih zabrinuta za sopstvenu budućnost. On dodaje da moral kupaca nikada nije tako opao otkako je istraživanje počelo u aprilu.

– Potrošači očigledno pretpostavljaju da će sve veći broj zaraženih u Nemačkoj usporiti oporavak ekonomije, kojem su se svi nadali – rekao je Birkl.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here