EPA-EFE
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Američki list “Nešenel interest” nazvao je skori završetak izgradnje gasovoda “Severni tok 2” još jednom pobedom Vladimira Putina.

“Rusija već kontroliše oko četrdeset odsto evropskog tržišta gasa i taj udeo će se samo povećavati”, napisali su autori, napominjući da će projekat naneti dugoročnu štetu odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Prema njihovom mišljenju, ruska strana svoje energetske resurse navodno doživljava kao političko oružje. Posledica toga je da su neke evropske zemlje koje sarađuju sa Moskvom primorane da odustaju od sopstvenih ambicija i težnji “da se pridruže zapadnim savezima”.

“Gasovod ‘Severni tok 2’ predstavlja nepremostivu prepreku za energetsku raznovrsnost i energetsku bezbednost Evropske unije”, ističu autori članka.

Kao zaključak, autori preporučuju čitaocima da se zapitaju zašto ključne članice EU nameravaju da podrže rusku ekonomiju umesto da raspravljaju o nezakonitosti američkih sankcija protiv projekta.

Projekat “Severni tok 2” podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda “Severni tok 2” aktivno se bore SAD, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija “Olsiz” bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Amerikanci smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope. Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here