EPA/Milan Kammermayer
Aljbin Kurti

Kako prenosi Glas Amerike, prijem Kosova u Savet Evrope nije na agendi sednice Komiteta ministara spoljnih poslova, koji će se održati naredne nedelje.

“U ovom trenutku nismo u mogućnosti da odredimo kada bi to moglo da se dogodi. Zvanični stavovi u vezi sa tim u nadležnosti su relevatnih nacionalnih vlasti,” navedeno je u odgovoru iz Saveta Evrope.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da ne prihvata da početak formiranja Zajednice srpskih opština bude osnov za članstvo takozvanog Kosova u SE ocenivši da se radi o uslovu za žaljenje međunarodnih saveznika.

Kurti je na sednici vlade u Prištini rekao da je apsurdan zahtev da se nacrt statuta ZSO uputi Ustavnom sudu u Prištini, što je po stavovima Nemačke i Francuske prethodnih dana, uslov da se pitanje članstva Kosova u Savet Evrope nađe na dnevnom redu Komiteta ministara spoljnih poslova 46 zemalja članica SE sredinom ovog meseca.

Ipak, Francuska i Nemačka zatražile su od Kosova i da otpočne potrebne korake za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom – i to nedugo pošto je Parlamentarna Skupština Saveta Evrope usvojila preporuku o prijemu Kosova u članstvo.

Francuska, kojoj su se pridružile Nemačka i Italija, želi da odloži odluku o kandidaturi Kosova za članstvo u Savetu Evrope na majskom sastanku Komiteta ministara, preneo je Albanijan post, pozivajući se na diplomatske izvore.

Francuska, Nemačka i Italija smatraju da članstvo Kosova u Savetu Evrope treba da bude odloženo dok Priština ne dokaže da je posvećena formiranju ZSO.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope usvojila je 16. aprila nacrt izveštaja izvestioca za Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope.

4 COMMENTS

  1. Ovo je nova Medveđa usluga Kosovu od strane države KVINTE prave medveđu uslugu Kosovu povezuju u jedan uslov formiranje ZSO sa Članstvom Kosova u Savet Evrope zapečačeno …!! Kako bi Kurtiju omogučili kupovinu vremena i potpuni razlog da Nee ..!! Formira ZSO još pet godina. Dok u drugoj strani dozvoljavaju ,Kosovu sasvim normalno da funkcioniše u saradnji i Projektima EU i članstva ,Kosova u ostale ,EU institucije, Lukavo izmišljeno dok ko uvek ,Vučič prepotentan znaju ga več kako če da reaguje nasjeo na njihov trik koju oni zovu žargonski BLIC KLIK.
    Sad bi Vučič trebao odmah pod hitno da lobira( ZA..!! ČLANSTVO KOSOVA U SAVETU EVROPE ) i potraži od EU zauzvrat ZAGARANTOVANI DOKUMENAT potpisan od strane Vučiča Kurtija i EU na trilateralnom sastanku zakazanam odmah u roku od 2 dana GARANCIJU u roku od 12 Mjeseci da se od strane Kosova Formira ZSO i tako preokrene svu igru u našu korist i dobit Srba koji žive u KiM u hoče li to uraditi NEČE ..!! Hočeli Kosovo u Savet Evrope ako ne sad u ovom zasjedanju iduče god u drugom zasjedanju sigurno,HOČE jer je izglasano u Savetu Evrope od ostalih prestavnika ,Država prihvačeno nazad nema HOČE tu je KVAKA.

  2. SRBIJA JE KONAČNO NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

  3. Srbija mora da pazi jel ovo moze biti varka.Kao drugo Srbija mora izdrzati do Americlih izbora u slucaju da Tranp pobedi Srbija je u boljoj poziciji slucajno d igubi Kurtija treba jace pritisnuti zahtevati clanstvo u SE tako da ovaj mora odmah d formira ZSO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here