Twitter/ashik sorkar

Pritisci nisu uspeli, Vimbldon je ukinuo zabranu ruskim i beloruskim takmičarima za naredni turnir, iako je otkriveno da je bila pokrenuta prava hajka koju su predvodili Ukrajinci.

Da je to bio slučaj sama je potvrdila ukrajinska teniserka Marta Kostjuk, navodeći da je stvorena grupa koja je vršila pritisak na teniski svet da potpuno zabrani učešće ruskih i beloruskih takmičara.

Niko nije pao pod taj uticaj, čak je i Vimbldon ukinuo zabranu, ali Ukrajinci ne odustaju.

Kostjukova je zakulisne aktivnosti priznala u razgovoru sa grupom sportista koji imaju identičan “posao”.

– Mnogo toga je rečeno, ali moram istaći ono što nismo iznosili u javnost, a to je da se od prošle godine borimo za izbacivanje Rusa i Belorusa iz našeg sporta. Nažalost, mi nismo nezavisni igrači i praktično sve zavisi od VTA i ATP pa nemamo mnogo moći – rekla je Kostjuk.

To se sve dogodilo pošto je predsednik MOK Tomas Bah najavio da će ruskim i beloruskim sportistima biti dozvoljeno da nastupe na Olimpijskim igrama u Parizu, ali uz posebne uslove.

Ukrajinska teniserka je prošle godine otišla usred dubl meča jer su njene protivnice iz Rusije Anastasija Pavljučenkova i Veronika Kudermetova ubedljivo vodile, a nedavno nije htela da se rukuje sa Ruskinjom Varvarom Gračevom, za šta su sportisti izbacivani i sa Olimpijskih igara, ali je ona prošla bez posledica.

Potpuno paradoksalno, dok diskriminiše ruske i beloruske koleginice, Ukrajinka se žali na diskriminaciju.

– Imamo sistem rangiranja u sportu i ako bih ja odbila da igram protiv Ruskinja i Beloruskinja, gubila bih poene i moja bi karijera praktično bila gotova. Pričali smo sa organizacijom o ovoj temi, da nećemo učestvovati na turnirima sa njima jer je to preporuka našeg saveza, kao u svim drugim sportovima. Njihov odgovor je bio da će nam zamrznuti renking i kada se rat završi možemo se vratiti takmičenju. To je smešno čuti i osećamo se izuzetno diskriminisano cele ove godine od raznih organizacija, uključujući VTA, ITF i tako dalje – istakla je Kostjuk.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here