Privatna arhiva
Zoran Jeremić

Bivši ambasador SRJ u Nemačkoj Zoran Jeremić u otvorenom pismu ambasadorima Francuske, Italije, Nemačke, Norveške, SAD i Velike Britanije poručio je da je njihovo zajedničko saopštenje povodom 24. marta i početka NATO bombardovanja Jugoslavije bio pokušaj da “u rukavicama” još jednom opravdaju vojnu agresiju od pre 25. godina i da su umesto toga mogli da pošalju mnogo snažniju poruku da su tog dana “bez izgovorene reči” položili po cvet na spomenik Milici Rakić, jednoj od najmlađih žrtava bombardovanja.

“To bi bilo uverljivije i iskrenije nego sve reči i slova koja ste stavili u saopštenje”, naveo je u otvorenom pismu Jeremić.

On je istakao da je saopštenje ambasadora pet zemalja u Srbiji izazvalo dosta burnih, uglavnom negativnih reakcija.

“Vaše zajedničko saopštenje izazvalo je dosta burnih reakcija u našoj javnosti, uglavnom negativnih. To, nadam se, nije ono što ste želeli, već ste hteli da se oglasite u tako teškom trenutku i da, na neki način pružite ruku. Problem je što je ta ruka bila u rukavicama”, istakao je Jeremić.

On je naglasio da se u diplomatskim odnosima ovakva saopštenja pišu sa ciljem, a da ga on ne vidi.

“Ovde ga ili nema ili cilj i put do njega nisu dobro odabrani. I zato molba. Ako ne možete da pružite signal koji će biti pravilno shvaćen, nemojte ga ni slati”, naveo je Jeremić.

Bivši ambasador u Nemačkoj je rekao da zna se ambasadori – potpisnici saopštenja i lično veoma angažuju na unapređenju odnosa sa Srbijom i da o tome svedoče brojni primeri saradnje na ekonomskom, kulturnom i mnogim drugim oblastima saradnje i pomoći Srbiji.

Ipak, precizira, mnoge tvrdnje iz poruke građanima Srbije 24. marta ne odgovaraju istini.

Kao prvu apostrofira navode iz saopštenja da NATO operacija nije bila uperena protiv naroda Srbije.

“Te 1999. godine bio sam ambasador SR Jugoslavije u Nemačkoj, kao i niz godina pre toga, i svedok bezbrojnih koraka koji su bili svesna i ciljana priprema rata protiv moje zemlje. Bio sam svedok bezbrojnih, bezočnih laži tadašnje nemačke vlade i vlasti uperenih direktno protiv srpskog naroda. Želeo bih da nas, a i vas, poštedim nabrajanja svega toga, jer u međuvremenu znamo i mi i vi šta se sve lagalo. A lagalo se bezočno”, naveo je Jeremić.

On je istakao da je rat koji je započet protiv tadašnje SRJ bio potreban kao “geostrateški okidač za godine i događaje kojima sada svedočimo”.

Kao drugu zamenu teza izdvaja navode ambasadora pet zemalja NATO da niko nije želeo vojnu intervenciju 1999.

Jeremić kaže da takva formulacija ostavlja jak utisak da je Srbija izazvala rat i da je NATO bio prisiljen na operaciju “Saveznička snaga”.

“Ne bih preporučio da ovakvu argumentaciju nastavite u budućnosti. Ona je u osnovi veoma blizu izrazu ‘Specijalna vojna operacija’ i argumentaciji jedne druge velike sile da je bila prisiljena na nju zbog ponašanja NATO-a i bezobzirnog primicanja njenim granicama, a uveren sam da takvu paralelu ne želite”, naglasio je Jeremić.

Komentarišući poruku ambasadora NATO zemalja u Srbiji da su spremni na zajedničku budućnost, Jeremić kaže da je ona moguća, ali samo ukoliko se “svedu računi”.

“Rekli ste i da razmišljate o našoj zajedničkoj budućnosti. I mi razmišljamo o njoj, šta više ne samo razmišljamo, mi smo se toj evropskoj budućnosti posvetili. Ipak razmišljamo da se u zajedničku budućnost ide sa čistim računima, koji su najbolja osnova za realizaciju zajedničkih interesa. Ovakvi stavovi i ovakva saopštenja ne idu tome u prilog”, kazao je Jeremić.

On je na kraju otvorenog pisma petorici ambasadora u Srbiji poručio da je uveren da će buduće generacije živeti u iskrenom prijateljstvu u Evropi koja se pruža od Atlantika do Urala.

2 COMMENTS

  1. Ovi “ambasadori kvinte”, misle da smo mi debili. U svakoj njihovoj reči je neiskrenost. Govore ko roboti koji ne misle svojom glavom

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here