EPA/GUSTAVO BECERRA
Dijego Armando Maradona

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena, Dijego Armando Maradona, preminuo je u 61. godini.

Argentinski mediji preneli su ranije danas da je Maradona doživeo srčani udar, a potom da je preminuo.

Maradona je početkom meseca primljen u bolnicu u La Plati, samo tri dana nakon 60. rođendana.

“El Pibe” je podvrgnut operaciji krvnog ugruška koji se nalazio blizu mozga, a, iako je operacija bila uspešna, bio je pod nadzorom lekara.

Maradona, kojeg mnogi smatraju najvećim fudbalerom u istoriji, seniorsku karijeru je započeo u Argentinos juniorsima, odakle odlazi u Boku.

Potom se otisnuo u Evropu, gde je prvo igrao za Barselonu, a potom prelazi u Napoli, gde je proveo najlepše igračke dane i gde se i danas smatra božanstvom.

Najblistaviji dio klupske karijere imao je u Napoliju. Pogledajte najbolje poteze iz dresa napolitanskog kluba.

Nakon Italije, njegova karijera kreće (munjevito) silaznom putanjom zahvaljujući njegovom slobodnom duhu i nimalo profesionalnom načinu života.

Seli se u Sevilju, a zatim se vraća kući, gde je igrao za Njuels, a karijeru završio u svojoj Boki.

Još od igračkih dana je imao problema sa drogom, kilažom i alkoholom. U bolnici je bio 2007. godine zbog hepatitisa, mediji su ga tada tri puta proglasili mrtvim.

Argentinu je vodio do titule svetskog šampiona 1986. godine, a na tom turniru se dogodila i “božja ruka”, verovatno najpoznatiji gol u istoriji fudbala.

Maradona je “gaučose” predvodio kao selektor na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine.

Publika u tadašnjoj Jugoslaviji, imala je priliku da gleda Maradonu 1982. godine, kada je Crvena zvezda na prepunoj “beogradskoj Marakani” ugostila Barselonu u prvom meču drugog kola Kupa pobednika kupova.

Maradonin gol, lob sa dvadesetak metara, preko Aleksandra Dike Stojanovića, jedan je od najlepših golova viđenih na ovim prostrorima, a beogradska publika je ovacijama pozdravila trenutak magije “El Pibea”.

Ljubitelji Dijega Maradone osnovali su “njegovu” crkvu u Rosariju, gde se vreme meri od Maradoninog rođenja.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime