youtube.com/ Vlada Republike Hrvatske
Maketa Peljejšačkog mosta

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je dvotrećinskom većinom izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, da je po vitalne interese Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac u Hrvatskoj.

Odlukom Narodne skupštine RS na posebnoj sednici osporena je odluka Predsedništva BiH o obustavljanju izgradnje Pelješačkog mosta, koja je doneta kada su Dodika preglasala druga dva člana Predsedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Ta odluka Predsedništva neće stupiti na snagu, prenosi RTRS.

Od 72 prisutna narodna poslanika za Odluku o potvrđivanju Dodikove izjave glasalo je 60 poslanika, protiv je bilo šest, a uzdržno takođe šest poslanika.

U objedinjenim zaključcima SNSD-a, DNS-a, SP-a, PDP-a, DEMOS-a, NDP-a i Ujedinjene Srpske, koji su kasno sinoć usvojeni, navedeno je da Skupština traži od svih predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH da insistiraju na svim otvorenim pitanjima između RS, BiH i Hrvatske, poput odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i utvrđivanja granica na reci Uni i garancije da će most na Savi biti završen u predviđenom roku.

Od srpskih predstavnika na svim nivoima institucija BiH traži se i da odbiju parcijalno rešavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom.

Skupština pozdravlja rešavanje svih graničnih sporova sa Srbijom i Hrvatskom i zahteva ratifikaciju Sporazuma o granici sa ovim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prihvaćen je i zaključak PDP-a o formiranju tela Narodne skupštine, koji će raditi na poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj.

 

1 COMMENT

  1. Zasto ne objavljujete komentar koji sam malo prije napisao. Zbog Toga ce od Srbije ostati samo Beogradski pasaluk.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here