Ubodi komaraca su česti naročito tokom leta i svima stvaraju poteškoće nakon ujedazbog svraba koji prouzrokuju. Na svetu postoji više od 3.000 poznatih vrsta komaraca. Sreća je da od toga 80 vrsta ujeda ljude dok se ostale vrste hrane se nektarom cveća, jedu druge komarce i slično.

Kada nas komarac ugrize, on probija kožu, izvlači krv vrhom svojih usta i pri tom ubrizgava svoju pljuvačku koja sadrži antikoagulans koji sprečava krv od zgrušavanja oko mesta ugriza. Proteine iz pljuvčke komaraca naš organizam detektuje kao stranu materiju zbog čega reaguje naš imunološki sistem.

Trik s osušenim talogom crne kafe koji tera komarce

Kao odgovor, naše telo oslobađa histamine. Histaminska reakcija je ta koja uzrokuje svrab. Kao rezultat javlja se crvenkasto ispupčenje koje nas svrbi zbog krvnih sudova koju u blizini ujedna otiču.

Češanje, naše telo prepoznaje kao novi napad komarca pa imunološki sistem ponovo reaguje i stvara dodatna antitela. Bilo bi dobro da se ne češemo ali to nije tako jednostavno. Međutim, ne reaguju svi jednako na komarce, pa tako neke odrasle osobe uopšte nemaju reakcije dok drugim izlaze veliki crveni otoci.

Ovih 10 mirisa uništavaju komarce

Čak i u idealnim uslovima, u vidu toplote i vlažnosti vazduha, ženka, da bi se razmnožila, mora da uzme krvni obrok koji sadrži aminokiseline te se dolazi do zaključka da je hrana koju unosimo takođe presudna kada je ujed komarca u pitanju.

Preti virus Zapadnog Nila

Najjefikasnijih način da nas komarci zaobiđu jeste da organizam održavamo u baznom stanju što znači da bi trebalo da unosimo minimalu količinu mesa i bar četiri obroka povrća dnevno. Zbog tog ašto se komarci hrane aminokiselinama iz ljudske krvi, oni će pre i više ujedati onog kojem je organizam kiseo upravo zbog hrane koju svakodnevno unosi.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime