Počelo glasanje u severnoj Kosovskoj Mitrovici

Vestionline, Tanjug
Tanjug
Foto: Arhiva

Glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji počelo je jutros u sedam sati.

U jednom od osam biračkih centara u Srednjoj Tehničkoj školi „Mihailo Petrović Alas“ u severnoj Kosovskoj Mitrovici glasanje je počelo na vreme, tačno u sedam sati, i za sada protiče bez problema.

Građani Severne Mitrovice glasaće na 27 biračkih mesta, a pravo glasa ima ukupno 22.457 upisanih birača.

Oni su raspoređeni u sedam biračkih centara, unutar kojih se nalazi 27 biračkih mesta, od čega su dva privatna objekta, a ostalo su škole.

Građani na KiM danas biraju 120 poslanika za parlament u kojem je Srbima zagarantovano 10 poslaničkih mandata, a 10 ostalim nacionalnim manjinama na Kosmetu.

Na izborima učestvuje ukupno 25 lista, od kojih četiri predstavljaju srpsku zajednicu, a to su Srpska lista, Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici i Samostalna liberalna stranka iz Gračanice.

Prema kosovskim zakonima, glasa se za željenog kandidata, a svaki građanin sa pravom glasa ima pravo da zaokruži najviše pet od ponuđenih kandidata na listi.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) ukupan broj birača na KiM je 1.937.868, a za izbore je odštampano 1.801.800 glasačkih listića.

Prema prvim informacijama iz Izborne komisije za sever Mitrovice, izbori za sada protiču u najboljem redu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime