ATAImages
Pozorište "Teatrijum"

Premijerom predstave “Roditelji” Omladinskog pozorišta Dadov, u dvorištu Beogradskog univerziteta (BU) na Letnjoj sceni u Kapetan Mišinom zdanju 1. jula počinje treća sezona pozorišta Teatrijum. Ove godine, Teatrijum je pripremio veliki broj premijernih igranja, od bisera domaće književnosti, do različitih autorskih projekata. Kako je otkrio Tihomir Stanić, do 31. avgusta biće odigrano 80 predstava, što znači da će biti izvođeni komadi i više puta dnevno.

– Dobili smo zaista puno prijava za projekte kod nas, i mi smo odlučivali demokratski – znači ko se prvi prijavio, dobio je priliku da realizuje predstavu u Teatrijumu, ovako divnom prostoru za pozorišnu scenu. Nismo pravili kriterijume po sistemu da li se nama lično sviđa ili ne sviđa neki projekat. Morali smo mnoge da odbijemo, jer nema dovoljno vremena da sve predstave budu izvedene tokom leta – rekao je Tihomir Stanić.

Glumac i osnivač letnjeg pozorišta u Kapetan Mišinom zdanju je naveo da je ovaj prostor idealan za razne privatne trupe koje nemaju svoje pravo mesto za izvođenje komada, tako da im se oni i javljaju često. Stanić je najavio da će Centar beogradskih festivala – CEBEF, nakon koprodukcija iz 2022. sa predstavama “Banović Strahinja” i “Tesla – svetlopis u vremenu”, stati iza još jednog projekta sa Teatrijumom.

Reč je o programu “Prvaci” u kome će se predstaviti ispiti prve godine glume sa raznih akademija u zemlji, od FDU u Beogradu, preko Akademije umetnosti u Novom Sadu, do Prištine i drugih ustanova, kao uvod u veliki festival diplomskih predstava iz celog regiona, što je plan za naredne sezone Teatrijuma. Na taj način bi Beograd bio središte susreta svih akademija iz bivše Jugoslavije, dramski umetnici bi boravili u prestonici, razmenjivali utiske, imali prateće programe, radionice, upoznavali se, družili.

Tihomir Stanić je najavio i početak rada na predstavi “Anđeli Vavilona”, prema tekstu hrvatskog dramskog pisca i kompozitora Mate Matišića, u režiji Marka Misirače, koji je pre nekoliko godina postavio i komad “Ničiji sin” istog pisca u Beogradskom dramskom pozorištu.

Stanić je izjavio da je ponosan što su u organizaciji programa okupili mlad tim.

– Nadam se da će sačuvati ovo pozorište, pošto se meni i Gaji bliži penzija – dodao je.

Kultura je deo obrazovanja

Drugu godinu zaredom, uz pomoć Fondacije “Alek Kavčić”, vikendima će se odigravati dečje predstave, besplatne i za decu i za roditelje. Aleksandar Kavčić poručio je da je misija fondacije podrška obrazovanju i nauci, i dodao.

– Kultura je deo obrazovanja, pogotovo ova vrsta kulture. Da se od malih nogu stvara navika da se ka kulturi ide, da se ne čeka da nam dođe na ekran telefona – kaže Kavčić.

Kao i prethodnih sezona, publika će moći da uživa u predstavama svake večeri, od 21.00, u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja. Cena ulaznica je 1.200 dinara, dok je cena za studente i penzionere 900 dinara. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni pozorišta koja počinje sa radom 1. jula u 10.00, putem sajta teatrijum.rs, ili na sajtu Ticket servisa.

Dečje predstave će se igrati subotom i nedeljom od 11.00, a ulaz je slobodan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here