Vesti
Manastirski hram Svetog Alimpija Stolpnika

Pravoslavni vernici iz Viktorije i drugih delova Australije okupiće se danas u manastiru Sveti Sava u Ilajnu, na centralnoj svečanosti povodom obeležavanja 50 godina postojanja ove svetinje.

Proslava jubileja najstarijeg manastira Mitropolije australijsko-novozelandske Srpske pravoslavne crkve biće kulminacija duhovnih događaja koji su se u poslednjih desetak dana održavali u eparhijskim hramovima i na Koledžu “Sveti Sava“.

Povodom pola veka manastira u Ilajnu i dolaska visokih crkvenih velikodostojnika u Viktoriju, razgovarali smo s namesnikom manastira, arhimandritom Petrom Radulovićem.

– U subotu će od 10.00 sati ujutro biti služena sveta arhijerejska liturgija. Služiće je naš episkop Siluan uz sasluživanje arhimandrita Metodija, igumana Svete carske lavre manastira Hilandar. Planirana je i litija sa čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Iljanske, od starog manastirskog hrama Svetog Save do novog hrama Svetog Alimpija Stolpnika, gde će biti postavljena na novi tron, koji smo napravili ovih dana. Potom su predviđene besede arhimandrita Metodija i vladike Siluana, a nakon toga posluženje za sve goste u manastirskoj velikoj sali i prigodan program.

Unutrašnjost hrama Svetog Save u Grinzborou

Govoreći o značaju obeležavanja 50 godina manastira u Ilajnu za Mitropoliju australijsko-novozelandsku, otac Petar ističe da je ova svetinja zamišljena kao mesto na kojem će se okupljati pravoslavni narodi koji žive u Australiji.

– Godišnjica manastira Sveti Sava ima ogroman značaj, pola veka je zaista veliki jubilej. Mi sada imamo crkvene opštine koje su prve osnovane i postoje više od 70 godina, a manastir u Ilajnu je značajan po tome što je prvi manastir Srpske pravoslavne crkve na ovom kontinentu. Zamišljen je kao mesto na kome će se okupljati Srbi i ostali pravoslavci koji žive u Australiji i u tome smo uspeli, što se najbolje vidi prilikom Sabora na dan Svetog Save. Pored toga, manastir je bio i prvo sedište episkopa australijsko-novozeladnskih, a u njemu je ustoličen i prvi episkop kada je Mitropolija osnovana. U Ilajnu je bilo sedište episkopa sve do 2006. godine, kada ga je tadašnji vladika Irinej premestio u Sidnej.

Naš sagovornik o neraskidivoj vezi Ilajna sa manastirom Hilandar kaže:

– Za nas ovde u Australiji manastir Sveti Sava je kao nekoliko stotina godina stari manastiri u staroj domovini. Ovaj manastir ima svoj značaj, ima svoj duhovni prostor i svoje svetinje. Tu počiva starac Nikanor iz manastira Hilandar, gde je bio iguman i proiguman, što je još jedna veza manastira u Ilajnu sa Hilandarom. Zatim, ovde imamo čudotvornu ikonu Bogorodice Trojeručice iz Hilandara, kao i druge svetinje i mošti. Značaj koji zbog svega ima obeležavanje 50 godina manastira zaista je veliki za sve nas u Australiji.

Episkop Siluan je tokom besede u manastiru Sveti Sava – Novi Kalenić kod Kanbere, prošle subote, ukazao na trenutno stanje u srpskim manastirima na tlu Australije, ukazavši na nedostatak monaštva.

Arhimandriti Metodije i Petar (desno) tokom unošenja ikone Bogorodice Trojeručice u manastir Novi Kalenić

Arhimandrita Petra smo pitali koliko članova bratstva i sestrinstva ima u manastirima, počevši od Ilajna kao najstarijeg.

– Manastir Ilajn je muški manastir, kao takav je osnovan. Trenutno imamo četvoricu monaha, s tim da jedan živi van manastira. Tu su i dve sestre, monahinje, koje su već u poznim godinama, i treba im da svoje staračke dane provedu u miru, tišini i molitvi, zbog čega su i one smeštene u manastiru. Sam manastir ima smeštajnih kapaciteta, imamo kuće koje su gradili ktitori, tako da možemo da smestimo i žensko monaštvo i sestre mogu da budu izdvojene. Inače, samo bratstvo nije veliko. Nekad smo imali po šest-sedam monaha, što je značajan broj za Australiju, ali je recimo u poređenju sa Hilandarom malo, jer tamo sada ima preko 60 monaha i iskušenika.

Arhimandrit Petar je podsetio i na ostale srpske manastire u Australiji.

– Na teritoriji eparhije imamo i ženski manastir Novi Kalenić, takođe posvećen Svetom Savi. Tamo je za sada samo jedna monahinja. Zatim, tu su još dva manastira, jedan u Talongu, na putu od Sidneja do Kanbere, kao i manastir u Južnoj Australiji. Oba su posvećena Presvetoj Bogorodici, a o njima brinu sveštenici i jednom mesečno se služi sveta liturgija.

Episkop Siluan će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju

Nedelja u Kizborou

Obeležavanje velikog jubileja se ne završava subotnjom svetkovinom, već će se nastaviti i narednog dana.

– U nedelju u 10 sati ujutro biće služena sveta arhijerejska liturgija u Crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou. Zatim slede besede arhimandrita Metodija i vladike Siluana, posle čega se prelazi na posluženje salu Crkve Svetog Stefana Dečanskog u Karum Daunsu, gde će biti upriličen i prigodan kulturno-umetnički program – kaže otac Petar.

Monaštvo se gradi

Na pitanje kako sačuvati monaštvo u Australiji, arhimandrit Petar kaže:

– Ja sam u Ilajnu najmlađi, a imam 55 godina. Monaštvo se gradi, to nije nešto što samo možemo prizvati. Da bi monaštvo opstalo u Australiji, moramo da radimo na tome – kaže otac Petar.

Donatorsko veče za Hilandar

Poseta igumana hilandarskog Metodija i monaha Nektarija hramovima u Viktoriji biće završena u ponedeljak, kada se služi večernja služba (18.00) u Crkvi Svetog Save u Grinzborou.

– Posle službe će se u crkvenoj sali održati donatorsko veče za manastir Hilandar. Biće prikupljena pomoć, kao i pre tri godine kada je arhimandrit Metodije bio u poseti povodom proslave 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Tada je takođe prvo bio u Sindeju, a zatim kod nas u Viktoriji, ali je imao manje obaveza nego ove godine, pa je posetio i Južnu Australiju i Zapadnu Australiju, što sada neće biti u prilici da uradi – kaže otac Petar.

Pošto u protekle dve godine iguman Metodije nije bio u prilici da putuje zbog pandemije, sada je pred njim više obaveza u prikupljanju donacija za obnovu Hilandara, pa će se već u sredu oprostiti od Australije.

– Iguman Metodije zbog donatorskih akcija putuje po celom svetu. Pošto se završava obnova Hilandara, ali još uvek nije sve urađeno i potreban je taj napor i dodatna sredstva kako bi se manastir vratio u svoje staro stanje – objašnjava arhimandrit Petar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here