EPA/Georgi Licovski
Foto: Arhiva

Na današnji dan pre 21 godinu potpisan je Kumanovski sporazum, kojim je posle 78 dana završeno NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

Sporazum je, između ostalog, podrazumevao povlačenje Vojske Jugoslavije i policije Srbije sa područja Kosova i Metohije, što je i urađeno u narednih 11 dana. Definisana je kopnena i vazdušna zona bezbednosti između Kosova i Metohije i centralne Srbije, kao i dolazak međunarodnih snaga Kfora.

Uz vojsku i policiju Kosovo i Metohiju je napustilo i srpsko i nealbansko stanivništvo koje je tada bilo izloženo pojačanim napadima Albanaca.

Dan posle potpisivanja Kumanovskog sporzuma, Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244, kojom je odbreno uspostavljanje privremene misije UN (UNMIK) na Kosovu i Metohiji.

Odluka o agresiji na SR Jugoslaviju doneta je bez odobrenja Saveta bezbjednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu NATO-a, američkom generalu Vesliju Klarku izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

SR Jugoslavija je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

U NATO bombardovanju SR Jugoslavije, koje je počelo 24. marta 1999. godine, poginulo je više od 2.000 ljudi, a skoro 5.000 je ranjeno.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here