Z. M.
Majstori ručnog rada održali radionicu pustovanja u Beogradu

Majstori ručnog rada održali su u Beogradu radionicu pustovanja, gde su zainteresovani mogli da uče o ovoj staroj tehnici i kako valjanjem mokre vune mogu da se naprave ukrasni predmeti.

Radionicu, kao i izložbu dekorativnih i podnih jastuka organizovala je Etno mreža, krovno udruženje prouzvođaca rukotvorina sirom Srbije u prestonicčkom hotelu Meriot Kortjard.

U ovom hotelu, stranim turistima i svim zainteresovanima predstavljeni su neki od najlepših komada tradicionalnog ručnog rada, u koje je utkana naša kulturna bastina. Predstavljene su tkane jastučnice s prepoznatljivim geometrijskihm motivima sa naših ćilima – pirotskog, staparskog i sjeničko-pešterskog, s ručno rađenim kićankama i motivima cveća i ruža kao univerzalnim etnološkim simbolom koji je zastupljen u svim krajevima Srbije.

– Hvala našim partnerima što su prepoznali značaj kulturnog nasleđa Srbije i izložili vredne komade u svom prostoru, koji sada predstavlja idealan spoj tradicionalnog i modernog. Prodajom ručnog rada turistima, ne samo da predstavljamo naše nasleđe, već omogućavamo da žene majstori starih zanata ostvare prihod i ostanu motivisane da čuvaju svoje znanje od zaborava i prenose ga na buduće generacije. Sa druge strane, ovim autentičnim poklonima, šaljemo u svet ono najlepše iz Srbije, jer svaki komad priča priču iz naše zemlje – rekla je Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže.

Rukom vezeni jastučići i posetljina nekada su činili sastavni deo devojačke spreme kao simbol sreće i porodičnog blagostanja.

Najčešće ih krase motivi cveća i geometrijski ornamenti belog, kosovskog i zmijanjskog veza.

Elementi zlatoveza i pliša sa rafiniranim vezom na tkanju deluju gospodski i unose eleganciju u enterijer koji krase. Dekorativni i podni jastuci predstavljaju izuzetan poslovni ili lični poklon sa autentičnom oznakom porekla i porukom topline i otmenosti.

Jastuci valjkastog i pravouganog formata čine dekorativan element u poslovnom enterijeru i efektan detalj u prostoru za prijem gostiju i salama za sastanke.

Valjkasti i pravougaoni formati su efektni za izložbene prostore i poslovni enterijer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here