Facebook/IndeksOnline

“Zakon o vrednostima rata OVK koji se nalazi u skupštinskoj proceduri u ima za cilj da izvrši pritisak na svedoke pred Specijalizovanim većem suda u Hagu.”

Nema cilj da zaštiti “istoriju” Kosova, kako tvrde predlagači, a usvajanjem nakaradnog propisa usprotivila se i Amerika, piše Sputnjik.

Advokat Goran Petronijević kaže za Sputnjik da je predlog novog zakona pokazatelj da u Prištini postoji svest o ozbiljnoj opasnosti da će izaći na videlo zlodela koja je počinila OVK.

– Donošenje ovakvih zakona, koji su autistični, nije ništa drugo nego pokušaj da se opovrgne istina, a istina je da je OVK bila i ostala teroristička organizacija, koja je tek posle sklapanja sporazuma sa NATO, preko noći postala oslobodilačka vojska – podseća Petronijević.

Očigledno je da je u Prištini svima postalo jasno, dodaje on, da Specijalizovani sud ne bi ni bio osnovan da nije bilo čvrstih dokaza koje je predočio Dik Marti.

​- Sada su videli da to ipak može da bude nešto što će dovesti u pitanje njihovu uljuljkanu ulogu žrtve u koju su ušli uz pomoć saveznika, kako bi prebacili krivicu na Srbe. Shvatili su da na Kosovu postoje ogromni zločini koje su mogli da počine jedino pripadnici OVK, i koji se ne mogu podvesti ni pod kakvu legitimnu borbu. Tako da ovim zakonom pokušavaju da naprave otklon od toga – objašnjava Petronijević.

S druge strane, dodaje on, pokušavaju da izvrše pritisak da niko na Kosovu ne sme da govori o OVK u lošem kontekstu.

– Dakle, pritisak na sve koji znaju šta je OVK činila, a ima ih mnogo, jer je OVK je učinila dosta zločina i nad Albancima. Jedan od pravaca zakona je i nelegitiman uticaj na buduće, ili već postojeće svedoke pred Specijalizovanim sudom, jer faktički, onaj ko bude svedočio, samim tim govori protiv OVK i biće pod udarom ovog zakona – objašnjava Petronijević.

Politikolog sa Kosova Nedžmedin Spahiu smatra da je ovaj zakon nepotreban i veruje da je to samo ogorčena reakcija na pozive Specijalnog tužilaštva u Hagu za Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

– Zbog toga je i napravljen taj predlog za zakon na koji je negativno reagovao i američki ambasador Filip Kosnet i mislim da je bio potpuno u pravu. Pošto se oni najviše plaše toga što će se obelodaniti zločini i na taj način će izgubiti ugled u narodu. Pravljenje ovog zakona je pokušaj da se spreči širenje priča o tome šta je sve rađeno – ocenjuje Spahiu.

Druga strana ovog predloga zakona, dodaje on, je da se spreči da se iznese u javnost ono što će se iznositi u sudu u Hagu.

– To je pokušaj da pojedinci koji će biti osuđeni pred sudom u Hagu, očuvaju svoj ugled – veruje Spahiu.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet je na svom Tviter nalogu naveo da ovaj predlog Zakona “kriminalizuje slobodu govora” i zastrašuje građane. Propisom se predviđa i ova vrednost “rata OVK” – “oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, koja je bila u cilju oslobođenja Kosova”.

Među vrednostima koje se smatraju zaštićenim su: “veterani OVK, pali za slobodu, zastava OVK, tekst zakletve vojnika OVK, grb OVK, generalni štab OVK, politička uprava OVK, štabovi operativnih zona OVK, arhiva OVK, memorijalni kompleks ‘Adem Jašari’ u Prekazu i ostali kompleksi”.

Ujedno se navodi da je “OVK” osnovana na dobrovoljnoj bazi, a sa “jasnom misijom zaštite naroda Kosova i oslobođenja zemlje od okupacionih vojno-policijskih snaga i uprave Srbije na Kosovu”.

Nacrtom ovog zakona uređuje se da je svaki javni službenik ili građanin Kosova dužan da u svako doba i u svim okolnostima na Kosovu i u inostranstvu “poštuje i štiti vrednosti borbe”, definisane ovim zakonom.

Definisano je i da će se “kršenje zakona kažnjavati u skladu sa zakonima na snazi (po Ustavu Kosova to bi značilo da je prekršilac izdajnik) “.

Postupak u vezi sa usvajanjem “Zakona o zaštiti vrednosti rata OVK” pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija. On je skupštini potom prosleđen u oktobru 2018. godine.

1 COMMENT

  1. NEZAHVALNA ALBANSKA MANJINA SRBIJI KOJA IM DALA SVE KOJA NIJEDNA MANJINA NIJE IMALA U ZEMALJSKOJ KUGLI

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here