pixabay.com

Privreda centralne, istočne i jugoistočne Evrope ove godine imaće negativan rast, ali će se zato u naredne dve godine ponovo oporaviti, prognoza je međunarodnog privrednog instituta iz Beča WIIW, koji ističe da će Srbija, Turska i Litvanija brže od ostatka Evrope dostići privredni nivo iz 2019. i to već 2021.

Oporavak privrede, međutim, biće veoma spor, prognozira WIIW.

Takođe eksperti bečkog instituta ukazuju da postoji “ogroman broj nesigurnosti” vezano za pandemiju koronavirusa, tako da je rizik od lošeg razvoja veoma visok.

Za ceo prostor WIIW očekuje da će privredni nivo od 2019. dostići 2022. godine.

Pri tome ekonomisti polaze od toga da će pandemija biti suzbijena bez dužih zaključavanja i da će biti pronađena efikasna vakcina.

Brže, to jest već 2021. Srbija, Turska i Litvanija dostićiće nivo koji su njihove privrede imale 2019. godine.

Do 2023. trajaće oporavak, to jest dostizanje nivoa od pre krize, Hrvatske, Bugarske i Crne Gore.

Samo će beloruska privreda imati negativan rast ne samo ove, već i iduće godine.

Eksperti WIIW ukazuju da se privreda u trećem kvartalu dobro oporavila od korona mera od proleća, ali zbog novih ograničenja na jesen neizbežan je novi pad.

U osnovi je WIIW optimističan za ceo region, čim se virus bude stavio pod kontrolu.

Tako bi moglo doći do preokreta u privredi vraćanjem proizvodnje iz Azije u istočnu Evropu, a i digitalizacija bi trebalo da vodi do novog “buma”.

– Ukupno gledano rast u zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope i srednjeročno će biti značajno veći od onog zapadne Evrope – ocena je WIIW.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here