EPA-EFE
Aljbin Kurti

Preliminarni rezultati Centralne izborne komisije Kosova (CIK) pokazuju da je na prevremenim parlamentarnim izborima pobedio Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, sledi Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, dok je na trećem mestu Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija.

Na osnovu 95,88 odsto glasova, saopšteno je da je za Pokret Samoopredeljenje glasalo 197.966 građana ili 25,79 odsto birača, Demokratski savez Kosova je dobio 192.300 glasova što je 25,09 odsto. Sledi Demokratska partija Kosova koja je na prevremenim parlamentarnim izborima osvojila 21,15 odsto glasova, za koaliciju Ramuša Haradinaja Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija glasalo je 11,63 odsto građana, a za koaliciju NISMA – Alijansa novo Kosovo Fatmira Ljimaja 4,92.

Od srpskih političkih subjekata najviše glasova je osvojila Srpska lista sa 6,21 odsto i za nju je glasalo 47,633 birača, sledi Samostalna liberalna stranka sa 0,21 odsto, Pokret kosovskih Srba 0,10, dok je koalicija Sloboda osvojila 0,08 odsto glasova.

Na jučerašnjim izborima pravo glasa je imalo 1.937.868 građana a izašlo je 43,22 odsto birača. CIK je do sada prebrojao glasačke listiće sa 2.442 od ukupno 2.547 glasačkih mesta. Kako je saopšteno, za sada je 39.136 nevažećih listića.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti proglasio je pobedu i poručio da će od sutra početi pripreme za formiranje nove vlade Kosova. Kurti je izjavio da će razgovarati sa Demokratskim savezom Kosova oko formiranja vlade i ponovio da će inicirati unutrašnji dijalog sa Srbima.

S druge strane, iz Demokratskog saveza Kosova poručuju da treba sačekati konačne rezultate izbora.Kadri Veselji priznao poraz i rekao da Demokratska partija Kosova ide u opoziciju.

Poraz je priznao i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

3 KOMENTARA

 1. Napokon pada polako ali sigurno vlast UDBAŠA na Kosovu.
  Nova politička elita na Kosovu se neće moći ucjenjivati sa Zatvorima.
  To se puno ranije trebalo desiti.

 2. Bez obzira tko dosao na vlastii mira i
  stabilnosti nem i nece ni biti. Za Srbina
  ostaje oblacno, turno kao u tunelu bez
  svetla.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime