EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK
Vladimir Putin

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su telefonom a ruski lider je, uzimajući u obzir plan Ankare za izgradnju kanala „Istanbul“, ukazao sagovorniku na značaj poštovanja Konvencije iz Montrea i režima Crnomorskih moreuza.

– U vezi sa planovima za izgradnju kanala ‘Istanbul’ ruska strana je istakla važnost očuvanja postojećeg režima Crnomorskih moreuza u skladu s Konvencijom iz Montrea, a sve u cilju očuvanja regionalne stabilnosti i bezbednosti – navodi se u saopštenju koje je izdao Kremlj.

Podsetimo, kanal će, prema projektu, prolaziti paralelno sa Bosforom i povezivati Mramorno more sa Crnim.

Konvencija iz Montrea, usvojena 1936. godine, održava slobodu prolaska kroz moreuze za trgovačke brodove svih zemalja, kako u mirno tako i u ratno vreme. Međutim, režim prolaska ratnih brodova drugačiji je za crnomorske i necrnomorske države. Za ratne brodove necrnomorskih sila uvedena su značajna ograničenja u pogledu klase i dužine boravka.

Jedna od tema razgovora bila je i kriza u Ukrajini, a na molbu turskog predsednika Putin je izložio ruski pristup za rešenje ovog pitanja.

U tom kontekstu, istaknuto je da kompleks mera iz Minska iz 2015. godine nema alternativu kao osnova za rešavanje krize.

– Iskazana je zabrinutost zbog toga što ukrajinska strana izbegava primenu Minskih sporazuma, a u poslednje vreme je obnovila opasne provokativne akcije u cilju povećanja napetosti na liniji razdvajanja (u Donbasu) – navodi Kremlj.

Dvojica lidera razgovarala su i o normalizaciji situacije u Nagorno-Karabahu, a Erdogan je visoko ocenio korake Rusije u cilju stabilizacije situacije u regionu.

Putin i Erdogan su razgovarali i o borbi protiv virusa korona, uključujući isporuke i moguću zajedničku proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Lideri su prethodno razgovarali u februaru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here