EPA-EFE/Friedemann Vogel

Fudbalska reprezentacija Francuske drugi je finalista Svetskog prvenstva u Kataru, pošto je u polufinalu savladala Maroko 2:0.

U polufinalima nije bilo iznenađenja. Na kraju će se za titulu boriti ekipe koje su bile favoriti u tim duelima Argentina i Francuska. Biće to repriza okršaja iz osmine finala prošlog Mundijala, a tada je Francuska slavila 4:2 i tada je Kilijan Mbape najavio velike stvari. Sada će, naspram sebe, imati saigrača iz Pari Sen Žermena Lionela Mesija, kome samo treba Zlatni globus da bi dobio verifikaciju najboljeg fudbalera makar 21. veka, ako ne i svih vremena.

Krenuo je svetski šampion agresivno i vrlo brzo je ubrao plodove takvog pristupa. Već u petom minutu Grizman se sjajno otvorio, ubacio loptu u srce šesnaesterca. Ona je došla do Mbapea, koji je šutirao. Golman Bonu je odbio, ali samo kratko, pa je na nju natrčao Teo Ernandes, koji je karate udarcem uspeo da je smesti u mrežu.

To je ujedno i najbrži gol u istoriji mundijala od 1958. kada su takođe Francuzi bili akteri, samo što su tada oni primili gol od čuvenog brazilskog majstora Vave.

Posle tog gola videla se namera ekipe Didijea Dešana da što pre dođe i do drugog gola. Najbliži tome bili su u 17. minutu kada je Žiru pogodio stativu. Ipak, Maroko je pokazao karakter, pa i želju da se vrate u igru. Počeli su u drugom delu prvog poluvremena da se bude, a sjajnu priliku imali su u završnici prvog poluvremena, kada je El Janik uhvatio odlične makazice, a Ugo Loris jedva uspeo da odbrani.

U drugom poluvremenu Maroko je imao još nekoliko fantastičnih prilika. Ali uvek je nešto falilo. Ili dobar završni pas, ili pravovremeni šut. A na kraju odlično su reagovali i defanzivci Trikolora, kao i u krajnjoj instanci Loris.

A onda, zna se, kada se propuste šanse sledi kazna. Francuska završava posao u 79. minutu. Mbape je sjajno promešao odbranu Monaka, zavrnuo loptu na drugu stativu. A tamo ju je spremno dočekao rezervista Randal Kolo Muani, koji je duplirao prednost. Tim golom je ušao u istoriju, jer je postao prvi igrač Francuske koji je ušao sa klupe i postigao gol u meču nok-aut faze Svetskog prvenstva.

Ovom pobedom Francuska se plasirala u četvrto finale i ima dve pobede. Za treću svetsku titiulu boriće se protiv Argentine u nedelju od 16 časova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here