EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

Situacija na granici sa Ukrajinom je veoma opasna i EU poziva Rusiju da povuče svoje trupe od granice, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borel tokom video-konferencije uoči sastanka šefova diplomatija država-članica EU.

– Razgovaraćemo o situaciji na ukrajinskog granici, gde su raspoređene ruske trupe za vojne vežbe. To je veoma opasna situacija. Pozivamo Rusiju da povuče svoje snage sa od granice sa Rusijom – rekao je Borel.

Ministar je primetio da u mnogim pravcima raste napetosti u odnosima EU i Rusije.

On je naveo da će na ministarskom sastanku biti reči i o proterivanju čeških diplomata iz Rusije i slučaju Alekseja Navaljnog.

Podsetimo, od kraja februara počele su tenzije na istoku Ukrajine: učestala su kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. U napadu ukrajinskog drona na selo Aleksandrovsko 3. aprila, poginulo je jedno dete. Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema ofanzivu velikih razmera.

U Moskvi su trenutnu situaciju nazvali opasnom, jer bi na istoku Ukrajine ponovo mogao da se razbukta građanski rat. Kako je primetio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, Rusija u ovim uslovima preduzima mere da osigura svoju bezbednost. On je dodao da kretanje trupa na teritoriji zemlje ne bi smelo nikoga da uznemirava, jer Moskva nikome ne predstavlja pretnju.

2 COMMENTS

  1. bice reci o tome sto je rusija proterala ceske diplomate ali nece biti reci o tome da je prethodno ceska proterala ruske diplomate ?
    Nije cudo sto narod sve manje i manje veruje EU…

  2. ovo ne mirise na k 19 ja se plasim da komentarisem ovaj deo sukoba ,jer ovde nato amer…a i rusija traze novi svetski poredak a to moze da dovede do nevidjenih razmera. hvala onima koji imaju isto m…..e.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here