J. Gajeskov
Članovi uprave Udruženja boraca iz Grenvila i Srpskog centra "Draža Mihailović" iz Kanbere

Udruženje boraca “Dragoljub – Draža Mihailović“ u sidnejskom predgrađu Grenvil, upriličilo je prošle subote svečanu proslavu povodom 82. godišnjice osnivanja Ravnogorskog pokreta.

Kao što je bilo prethodnih, tako su se i ove godine na taj dan u Spomen-domu generala Mihailovića okupili potomci Ravnogoraca, kao i članovi i simpatizeri ove naše nacionalne organizacije, jedne od najstarijih u Australiji, koji verno čuvaju i neguju tradicije svojih predaka.

Na slavlju su bili i njihovi prijatelji iz drugih delova Sidneja, kao i iz Kanbere, Vulongonga, Njukasla i drugih gradova.

Posebno izdvajamo članove Srpskog centra „Draža Mihailović“ iz Kanbere, pri tamošnjoj Slobodnoj srpskoj crkvi Svetog velikomučenika Georgije iz Foresta: predsednika Radeta Slavkovića i članove Milana Kosanovića i Branivoja Jevtovića, koji uvek nađu vremena da dođu u Grenvil na ovakva okupljanja.

Treba naglasiti da je nakon sloma Kraljevine Jugoslavije, tokom aprilskog rata 1941. godine, Jugoslovenska vojska kapitulirala, a okupatorske snage predvođene Nemačkom rasturile i podelile kraljevinu i internirale oko 345.000 oficira i vojnika.

Međutim, mnogi pripadnici Jugoslovenske vojske su izbegli zarobljavanje, a okupator nije zaplenio svu njihovu ratnu opremu.

Grupa od 26 oficira, podoficira i vojnika, koja je odbila da se preda okupatorskim vlastima, izdvojila se iz raspadajuće Druge armije, koja je bila stacionirana u severnoj Bosni, i tokom aprila prešla Drinu sa ciljem daljeg pružanja otpora neprijatelju.

Na čelu grupe se nalazio tadašnji pukovnik, a kasnije general Dragoljub Mihailović (1893-1946). Ova grupa će zatim postati jezgro srpskog nacionalnog pokreta i oformiće prvi antifašistički pokret otpora u Jugoslaviji i Evropi.

Mihailović i njegovi borci su, na visoravni zvanoj Ravna gora, na padinama Suvobora, 11. maja 1941. godine osnovali prvi štab pokreta, koji je simbolično nazvan Ravnogorski pokret. Taj istorijski datum sledbenici srpskog Čiče u Australiji i dan-danas svečano proslavljaju i odaju poštu palim i preživelim borcima na braniku otadžbine.

Ovogodišnju proslavu 82. rođendana Ravnogorskog pokreta u Grenvilu uveličali su potomci graditelja Spomen-doma generala Mihailovića, koji su tokom prohujalih godina bili aktivni u folklornoj i dramskoj sekciji, prenoseći slavu svojih predaka.

Vredne članice uprave Udruženja boraca pripremile su za ovu priliku bogat ručak i raznovrstan asortiman pića, a posebna poslastica bilo je veliko narodno veselje, uz lepu pesmu Dušana Milivojevića i svirku Dragana Kotevskog na klavijaturama. Veselje je potrajalo do pred samo veče.

Narodno veselje uz svirku Dragana Kotevskog

Na kraju, i ovogodišnja proslava je protekla uz tradicionalni pozdrav: „S verom u Boga, za kralja i otadžbinu, Ravna Gora pobediti mora!“

Gosti uživali uz pesmu Duleta Milivojevića
Zaduženi za doček gostiju na ulazu u salu
NAJMLAĐA UČESNICA: Malena Skarlet sa ponosnom bakom Mirjanom Kovač
Vojvođani uvek prisutni na svečanostima u Grenvilu
Predsednik udruženja iz Grenvila Božo Savić i veteran srpske emigracije u Kanberi Branivoje Jevtović
Danica Đumić, dugogodišnji član Udruženja boraca u Grenvilu

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here