Rešen problem 5.000 Srba, dobili pravo na državljanstvo Hrvatske

pixabay.com

Oko 5.000 Srba poreklom iz Hrvatske koji nisu mogli da dobiju hrvatsko državljanstvo, zbog pogrešno upisane te stavke po rođenju u Srbiji, konačno su izmenama zakona o hrvatskom državljanstvu, dobili to pravo.

Reč je o građanima Srbije koji su rođeni ovde u periodu od 1977. do 1991. godine, a čija oba roditelja imaju hrvatsko državljanstvo,. Njima je izmenama ovog zakona omogućeno da zadrže srpsko i istovremeno ostvare pravo na državljanstvo Hrvatske, koje im pripada po poreklu.

Aleksandar Maršavelski, docent na Pravnom fakultetu u Zagrebu koji navodi da je godinama na rešavanju ovog problema radio u saradnji sa Savom Manojlovićem iz srpskog Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) i predsednikom Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Borisom Miloševićem, kaže da su zahvaljujući izmenama koje su stupile na snagu od prvog januara ove godine, već neki od oštećnih dobili hrvatsko državljanstvo.

Maršavelski pojašnjava da tih 5.000 građana, kojima matičari pravno nisu mogli upisati srpsko državljanstvo jer po zakonu ako su im roditelji imali jedno državljanstvo, oni dobijaju isto, a zbog pogrešno napisanog, nakon raspada Jugoslavije, nisu mogli ostvariti pravo na hrvatsko, iako je dvojno državljanstvo dopušteno.

– Njima to Hrvatska nije dopuštala, a po mom mišljenju razlog za to je bila diskriminacija. Hrvatska je postupala nezakonito jer je priznavala te pogrešne upise koji pravno nisu relevantni – rekao je Maršavelski.

Hrvatski organi su tražili da se pogrešni upisi isprave u Srbiji, objašnjava on i navodi da su zbog toga inicirali amandman u Srbiji, kako bi se ljudima omogućio ispravan podatak o državljanstvu u trenutku rođenja i da oni istovremeno zadrže srpsko državljanstvo, jer ceo život žive u Srbiji.

– Međutim, taj amandman nije prošao. On je u skupštini stavljen na glasanje, ali tadašnji MUP Srbije nije dao saglasnost na to i stvar je propala tako da smo nakon toga amandman inicirali u Hrvatskoj – naveo je Maršavelski.

Izmene zakona pozdravio je i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta koji kaže da je Hrvatska na ovaj način ispravila veliku nepravdu prema građanima Srbije koji su rođeni u Srbiji pre 1991. godine, a čiji su roditelji bili državljani Socijalističke Republike Hrvatske.

– Hrvatska je do ovih izmena zakona odbijala da tim građanima Srbije prizna pravo na hrvatsko državljanstvo, sve dok iz Srbije ne donesu dokument da su bili državljani Federalne Hrvatske – rekao je Linta.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime