EPA-EFE

Ruske snage povukle su se danas sa položaja četiri kilometra od ruske granice u severnom delu Harkovske oblasti posle uspešnog ukrajinskog kontranapada.

Stanovnici sela Kozača Lopan, 30 kilometara severno od metropole Harkov, okačili su ukrajinsku zastavu, prenose mediji. To se dogodilo nakon što su ruske jedinice navodno napustile selo, oko 4 kilometra od ruske granice, koje je zauzeto početkom ruske invazije krajem februara.

Moskva je u subotu saopštila da povlači svoje snage iz strateških gradova na jugu Harkovske oblasti. Zvanično, Moskva je povlačenje pravdala time da treba da pojača jedinice u susednoj Donjeckoj oblasti.

Međutim, mnogi stručnjaci pretpostavljaju da su Rusi pod takvim pritiskom ukrajinskog napredovanja u oblasti Harkova da su odlučili da pobegnu. Od početka septembra, ukrajinske snage su ponovo zauzele više od 3.000 kvadratnih kilometara u okviru kontraofanzive, prema sopstvenim tvrdnjama.

Ukupno su ruske snage zauzele oko 125.000 kvadratnih kilometara u Ukrajini, jednu petinu teritorije zemlje, uključujući poluostrvo Krim. Ukrajinski vojnici su za pet dana zauzeli više teritorije nego što su ruske snage zauzele od aprila, tvrde američki stručnjaci.

“Oslobođenje Izjuma bilo bi najznačajnije ukrajinsko vojno dostignuće od pobede u bici za Kijev u martu”, naveo je Institut za proučavanje rata (ISV) u svojoj analizi situacije u nedelju.

To znači da je planirano napredovanje Rusije ka Donbasu sa severa propalo, zaključili su stručnjaci. “U protekla 24 sata ukrajinske snage su nastavile da značajno napreduju u regionu Harkova”, navodi se u izveštaju britanske obaveštajne službe na Tviteru.

Posle teških poraza oko Harkova, Moskva ponovo otvara perspektivu pregovora sa Kijevom.

Rusija ne odbija pregovore sa Ukrajinom, ali što se proces duže odugovlači, biće teže postići dogovor – rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na državnoj televiziji.

Pregovori, koji su počeli ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat protiv susedne zemlje 24. februara, zaustavljeni su mesecima.

2 COMMENTS

  1. Rusčići,, beže kao zečići,,izgleda će zapad ipak ostvariti krajnji cilj,,komadanje rusije. Ali najvaznije je da Putinčić u medjuvremenu otvara neki Luna park u Moskvi. Strasno,,

  2. Ima jedna veoma upečatljiva izreka i u njoj istina… Najslađe se smeje onaj koji se zadnji smeje… Pa, sačekajmo da vidimo i čujemo…!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here