pixabay.com
Rusija

Vašington povećava pritisak na „Severni tok 2“, kako se izgradnja gasovoda bliži kraju, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Pankin u intervjuu Sputnjiku.

Pankin naglašava da jednostrane sankcije, često sa eksteritorijalnim efektom, koje se uvode bez odobrenja SB UN, odavno izazivaju ljutnju, ne samo Rusije, već i zvaničnih, poslovnih i društvenih krugova većine evropskih država.

– U Berlinu, Beču i drugim prestonicama ne razumeju zašto energetska politika država EU treba da se reguliše iz Vašingtona? Zašto Evropa treba da odustane od profitabilnog gasovoda i isporuka njim? – zapitao je zvaničnik.

Diplomata je podsetio da je „Severni tom 2“ čisto ekonomski projekat koji je u interesu kako Rusije tako i Evrope.

– Gasovod obezbeđuje sigurne isporuke gasa, najkraćim putem, po konkurentnim cenama u države EU. Pri tome, prirodni gas u perspektivi se može iskoristiti za uvođenje novih energetskih tehnologija, uključujući i proizvodnju vodonika. Na takav način, u strateškom planu „Severni tok 2“ će ojačati energetsku bezbednost Evrope u decenijama koje dolaze. To shvataju i naši evropski partneri. Upravo zato, zainteresovane strane za projekat se čvrsto zalažu za završetak gasovoda i ne slažu se sa američkim diktatom – ukazao je on.

Pankin je nazvao nezakonitim pokušaje miniranja završetka gasovoda „Severni tok 2“.

– Polazimo od toga da će se novi gasovod eksploatisati u sladu sa aktuelnim pravnim normama. Politizacija ovog pitanja je opasna i samo šteti normalnom razvoju ekonomske saradnje – rekao je on.

Diplomata je naglasio da Zapad koristi svaki izmišljeni razlog za uvođenje sankcija protiv Rusije – od „trovanja“ Alekseja Navaljnog do „mešanja“ u tuđe izbore.

Prema rečima zamenika ministra, radi se o pokušaju da se kazni Rusija za svoj nezavistan i čvrst stav u međunarodnim stavovima.

– Svake nedelje slušamo izjave predstavnika američke administracije da žele da nateraju našu državu da „plati cenu“ za neprijateljske akcije – naveo je on.

Pankin je izjavio da Rusija radi na merama u slučaju preduzimanja neprijateljskih koraka protiv njenog suverenog duga.

– Kao i do sada, reagovaćemo pravovremeno i adekvatno, polazeći od interesa stabilnosti ruske ekonomije i finansijskog sistema – rekao je Pankin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here