EPA/KCNA
Foto: Arhiva

Ruski predsednik Vladimir Putin utvrdio je Osnovu državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja. Ukraz je već stupio na snagu.

„U cilju osiguranja realizacije državne politike Ruske Federcije u oblasti nuklearnog obuzdavanja nalažem da se utvrde Osnove državne politike Rusije u oblasti nuklearnog obuzdavanja“, navodi se u dokumentu.

U tekstu se navodi da „Rusija razmatra nuklearno oružje isključivo kao sredstvo obuzdavanja, njegova primena je krajnja mera i preduzimava sve potrebne mere za smanjenje nuklearne pretnje i sprečavanje zaoštravanja međudržavnih odnosa koji mogu da izazovu vojne konflikte, uključujući nuklearne“, navodi se u dokumentu.

Jedna od osnovnih vojnih opasnosti za Rusiji je raspoređivanje sredstava PVO u kosmosu.

Ističe se da se Osnove politike Rusije mogu korigovati u zavisnosti od spoljnih i unutrašnjih faktira.

„Jedna od glavnih opasnosti za Rusiju je prisustvo nuklearnog i drugog oružja za masovno uništavanje u drugim zemljama. Obuzdavanje je usmereno na to da potencijalni protivnik bude svestan da ga neizbežno čeka odmazda za agresiju. Još jedna pretnja je nekontrolisano širenje nuklearnog oružja, kao i njegovo raspoređivanje na teritorijama nenuklearnih država“, ukazano je u dokumentu.

Rusija uzima u obzir i razmeštanje ofanzivnog oružja u drugim zemljama.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime