Youtube/Geopolitikon
Sanjin Mirić

Sanjin Mirić, režiser iz Praga, autor igrano-dokumentarnog filma “Sedam hiljada duša” koji govori o stradanju Srba u austrougarskim logorima u Češkoj tokom Prvog svetskog rata ocenio je da bi Srbija trebalo da nastavi “talas” filmskih i dokumentarnih ostvarenja u kojima će se Zapadu predočiti istina o stradanju Srba u 20. veku.

– Filmovi poput „Dare iz Jasenovca“, „Koridora“ ili „Košara“ trebalo je da snimimo mnogo ranije, Zapad se bavi propagandom, ima tu mnogo politike, ali to ne znači da treba da odustanemo od borbe. Bitno je da kroz filmove, bilo igrane, bilo dokumentarne serviramo istinu o Srbima o kojoj se dugo godina, iz raznoraznih razloga ćutalo. Ali, ta istina podjednako treba da bude predstavljena i novim generacijama Srba jer naša deca i unuci treba da znaju za svoju slavnu istoriju – izjavio je Mirić.

U intervjuu za Geopolitikon iz Praga, ovaj reditelj je najavio i da priprema dokumentarni film o 12 heroina Velikog rata u kome će osvetlili ulogu žena boraca u srpskoj vojsci tokom Prvog svetskog rata.

– To je veoma zanimljiv, složen projekat jer će se u jednom filmu naći dvanaest velikih likova. Film „Sedam hiljada duša“ sam uspeo da uradim za godinu dana, ali za ovaj projekat će biti potrebno mnogo više i preprema, ali i sredstava. U Češkoj postoje značajna sredstva za projekte nacionalnih manjina, ali su procedure i formulari do te mere komplikovano da bi svakom udruženju trebao stručnjak za projekte. Zato bi bilo dobro da se i Srbija uključi u ovaj projekat – kazao je Mirić.

Zbog pandemije Covid-19 virusa, film „Sedam hiljada duša“ nije doživeo pravu premijeru, ali je za poslednjih godinu dana osvojio više od 20 nagrada na najvažnijim međunarodnim festivalima.

– Istakao bih nagrade u Rimu, Stokholmu, Parizu, Moskvi, Londonu. Dobro je da film ima nagrade na zapadu i da ga vidi što više stranaca jer samo tako možemo da širimo istinu koja je dugo godina bila zabranjena tema – istakao je ovaj režiser.

Film „Sedam hiljada duša“ govori o logorima Jindrihovice i Broumovo u koje je Austro-ugarska deportovala mahom srpske vojne zarobljenike i civile. Danas o mauzoleju u Jindrihovicama gde u malim sanducima leže kosti 7.100 žrtava,od kojih 5.000 pripadaju Srbima, brine Dejan Ranđelović.

Ovaj film su pomogli Ministarstvo kulture Srbije i Dunav osiguranje, a najveći deo su obezbedili Srbi koji žive i rade u Češkoj.

Kuriozitet filma je i u tome što u igranim scenama učestvuju i srpski sveštenik iz Praga Srđan Jablanović, poznata srpska pesnikinja Jelena Ćirić, kao i čuveni reditelj Lordan Zafranović.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here