Tanjug
Aleksandar Šapić

Gradonačelnik Aleksandar Šapić i ambasador Češke Republike u Srbiji Tomaš Kuhta istakli su danas prilikom susreta u Starom dvoru da su kroz istoriju dve zemlje imale čvrste kulturne, političke i trgovinske veze, a da je diplomatska saradnja uspostavljena još 1918. godine.

Bilateralni odnosi Srbije i Češke zasnovani su na tradicionalnom prijateljstvu, a karakteriše ih razvijena saradnja u različitim oblastima, kao i intenzivan i kontinuiran politički dijalog na svim nivoima, ocenili su sagovornici.

Podsetili su da je u maju 2021. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić na poziv predsednika Češke boravio u zvaničnoj poseti ovoj prijateljskoj zemlji, a predsednik Češke Miloš Zeman posetio je u januaru ove godine Srbiju.

Tom posetom Beogradu završiće svoj drugi i poslednji petogodišnji mandat predsednika Češke.

Tokom posete dva predsednika su otvorila obnovljeni Češki dom u Beogradu, čime je omogućeno da se otvore vrata češke kulture za sve građane Srbije.

Na sastanku je naglašeno da postoji obostrani interes i prostor za unapređenje ekonomske saradnje, koja je i do sada beležila značajne rezultate.

U 2021. godini obim spoljnotrgovinske razmene bio je nešto veći od 1,4 milijarde evra, a prema podacima Narodne banke Srbije, strane direktne investicije Češke u Srbiju u novcu, u periodu od 2010. do 2020. godine, iznosile su 227,1 milion evra.

Tema razgovora bila je i organizacija češko-srpskog bala koji treba još više da zbliži naša dva naroda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here