EPA
Janik Siner

Novak Đoković na Janika Sinera, sudar od kojeg neutralnom posmatraču ide vode na usta, dok se navijačima i jednog i drugog stvara čvor u stomaku – na Rod Lejver areni, u petak od 4.30 ujutro po srednjoevropskom vremenu, očekuje nas titanska borba u novom sudaru generacija čiji je jedan od protagonista čovek u 37. godini života, najveći teniser svih vremena.

Pre turnira, delovalo je kao blago nepoštovanje to što su bukmejkeri veće šanse za titulu davali Sineru nego Alkarasu, ali očito oni zarađuju svoj hleb s razlogom. Italijan je do polufinala stigao bez izgubljenog seta – ne računajući “Veliku trojku”, to je u 21. veku pošlo za rukom još jedino Endiju Mariju i Tomašu Berdihu.

Šta se promenilo? Ništa naglo, ali sve pomalo i postepeno, kao što je dosad i išla Janikova karijera. Ključni potez jeste bio priključivanje timu Darena Kejhila, čoveka koji radi u tišini i zna mnogo, a trenirao je tri svetska broja jedan (Andrea Agasija, Lejtona Hjuita i Simonu Halep).

Uz njega i Simonea Vanjocija, Siner postepeno urasta u predviđanja koja su bila ogromna – udaračke moći i dalje su tu, sa lakoćom menja smer lopte s obe strane, ali sada i donosi bolje odluke na terenu.

Govori se dosta o njegovoj novopronađenoj spremnosti da promeni ritam povremenim drop šotom i izlascima na mrežu, ali to nije ono što je ključno u Sinerovoj metamorfozi. Ključan je poboljšan rad nogu, koji mu je omogućio da izvuče maksimum iz svojih najjačih oružja.

Uz to, velike pobede u poslednja tri meseca sezone – po dve nad Medvedevom i Đokovićem, još jedna nad Alkarasom – podigle su mu samopouzdanje, i to se vidi po smirenijoj glavi u osetljivim trenucima mečeva.

Ima sve što je potrebno za veliku karijeru i ima šanse za pobedu nad Novakom, ali tu su i izvesna pitanja na koja Siner još nije ponudio odgovore. Npr, može li fizički da izdrži naporan i dug meč sa Đokovićem? U tu svrhu pomoći će što je dosad na terenu proveo skoro četiri sata manje od Novaka, ali i dalje većina smatra da bi Đokoviću više odgovarao duži meč.

Za petak je u Melburnu predviđena maksimalna temperatura od 23 stepena i promenljivo oblačno vreme, tako da vrućina ne bi trebalo da bude faktor.

Novak može da uđe sa Sinerom i u pucačke razmene sa osnovne linije, biće i toga, ali će Đoković ipak nastojati više da kombinuje – slajsom i uglovima, naročio u bekhend Sinera, pošto je Janik izvanredan u kontri kada protivnik na forhend pošalje loptu pod oštrim uglom.

Od prvog servisa uvek mnogo toga zavisi za sve, pa tako i za Đokovića i Sinera – Italijan je umnogome poboljšao i ritern, i kažnjavaće sporije druge servise Novaka, ali upravo je drugi servis polje u kojem prvi teniser sveta ima nešto upadljiviju prednost.

Iskustvo, nema potrebe posebno naglašavati, na strani je Đokovića, koji će igrati svoje 48. grend slem polufinale, a Siner tek drugo. Uprkos svim pozitivnim znacima i tome što sa sigurnošću možemo reći da će osvajati grend slem titule, Siner zasad nije još igrao finale. I to se računa kada je s druge strane mreže čovek koji je na istom borilištu znao da počisti s terena i Federera i Nadala.

Novak je svestan pretnje koju Janik predstavlja, verovatno i dodatno motivisan zbog bolnog poraza u Dejvis kupu, pa možemo da očekujemo da bude naoštren od starta.

Ono što su svi ucrtali kada su videli žreb, sada ćemo zapravo i gledati – dvojicu majstora igre koji pucaju od samopouzdanja i koji s razlogom veruju da mogu da pobede svakog.

– Mogu mlađi da pobede Novaka, ali hajde da vidimo šta je ovaj ludak spremio, on je favorit svuda – kaže uz smeh Markos Bagdatis.

Uh – prštaće, spremite se za ludu vožnju!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here