Tanjug/AP
Janik Siner

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, nekoliko puta je isticao da svog teniskog naslednika vidi u Janiku Sineru koji ga je u poslednja četiri duela pobedio tri puta. Mladi Italijan osvojio je prvi grend slem, a potom se i sam složio sa srpskim asom da podseća na njega.

Iako je jedna od glavnih tema u teniskom svetu, čini se da je i Janik Siner i dalje ostao prizeman, miran i skroman momak koji ne troši vremena na popularnost, već se trudi da posle osvojenog Australijan opena dodatno napreduje.

Tenis koji Siner pokazuje, naročito u poslednje dve sezone, sve više podseća na Đokovićev, a Italijan i ne krije da mu je prvi reket sveta uzor.

– Trudio sam se maksimalno da učim od sve trojice, ali najviše podsećam na Novaka. Obojica igramo sa osnovne linije, ali idemo i na mrežu. Obojica slično proklizavamo. Osećam se srećnim što sam počeo karijeru u njihovo vreme. Rodžer Federer više nije aktivan, ali kada je bio na Turu, pokušavao sam gledam šta radi u teretani i slično. Niko nikad nije osvojio toliko grend slem trofeja kao oni i zato sam koristio vreme pored njih – istakao je Siner.

Koliko je skroman dokazuje i to što ne želi da izdvaja sebe i Karlosa Alkarasa kao jedine teniske buduće nade.

– Ima još odličnih tenisera. Tu su Medvedev, Zverev… Tačno je da smo Karlos i ja najmlađi, zajedno sa Runeom. Lepo je što ne igramo isto, zato će budućnost biti interesantna – veruje Janik.

Rad, rad i samo rad je parola kojom se vodi novopečeni grend slem šampion, pa tako sebi nije dao previše oduška ni posle osvajanja prve titule na najvećim turnirima.

– Još nisam video roditelje od trijumfa u Melburnu. Prvo sam otišao u Rim i proveo dva dana. To je bio moj jedini odmor. Čak i dok sam bio tamo, radio sam stalno u teretani kako ne bih izgubio fizičku spremnost. Cilj je da sledeće nedelje u Roterdamu igram maksimalno – istakao je Italijan.

U Janikovoj igri najviše impresionira mirnoća, pa čak i u nekim nezgodnim situacijama.

– Kada sam imao 6-7 godina, nervirao sam se, ali ne mnogo. Uvek sam bio smiren, jedino se ljutim kada se osećam umornim. Kontrolišem glavu dobro, i u tome sam mnogo napredovao u poslednje dve godine. Mozak je jedino što može da se kontroliše i dobro se osećam – objasnio je Siner.

Italijan nije išao istim putem kao ostali vršnjaci i njegov fokus nije bio na juniorskim turnirima.

– Uvek sam voleo da igram protiv starijih tenisera, jer se tako više uči. Igrao sam juniorske turnire do 15-16 godina a onda prešao na fjučerse. Želeo sam da tako naučim kako da se nosim u teškim trenucima. A fjučersi odlično služe za to – objasnio je Janik.

Ciljevi za nastavak sezone jesu da poboljša rezultate iz prošle godine na grend slemovima.

– Ostala su još tri grend slema u ovoj godini i želim da nadmašim rezultate iz prošle. Na Vimbldonu sam došao do polufinala i neće biti lako nadmašiti to. Na Rolan Garos sam ispao u drugom kolu, a na US openu u osmini finala. Ima tu još važnih turnira, kao Indijan Vels i Majami, sezona na šljaci – zaključio je Janik Siner, trenutno četvrti teniser planete.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here