Pixabay.com

Uspešno realizovana treća jednokratna isplata pomoći od 24.000 dinara egzistencijalno ugroženim muzičkim autorima, članovima Sokoja. Odobreni novi popusti za korisnike muzike.

Upravni odbor Sokoja – Organizacije muzičkih autora Srbije, doneo je Odluku o trećoj po redu jednokratnoj isplati pomoći u iznosu od 24.000 dinara egzistencijalno ugroženim autorima, članovima Sokoja koja je u prethodne dve nedelje uspešno realizovana, na zadovoljstvo mnogobrojnih autora koji su se javili da su pomoć primili.

Muzički sektor jedan je od najugroženijih s obzirom da su muzički autori sprečeni da rade i zarade a Sokoj je mnogima jedini izvor prihoda u proteklih godinu dana.

Podsetimo, Upravni odbor Sokoja je još u aprilu mesecu 2020. godine, s ozbirom na uvođenje vanrednog stanja, sagledavajući opštu situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa, reagovao hitnom izmenom svog pravilnika o socijalnim davanjima i time
otvorio mogućnost da se isplati jednokratna pomoć najugroženijim autorima muzike.

Kao što je svima poznato, pandemija koronavirusa  promenila je u potpunosti stvarnost i poslovno okruženje svih delatnosti u proteklih godinu dana.

Odlukom Upravnog odbora, korisnicima za mart mesec za javno saopštavanje (kontinualno korišćenje), odobren je popust od 75% na obračun autorske naknade za kategorije kao što su ugostiteljski objekti, dečje igraonice, kladionice; popust u visini od 50% odobren je tržnim centrima, dok je kategoriji korisnika neprehrambenih trgovina, fitnes programima i teretanama odobren popust u visini od 25%.

Korisnicima po osnovu javnog izvođenja u ugostiteljskim objektima ne fakturiše se autorska naknada za mart 2021. godine i to za sledeće vrste objekata: diskoteke, klubovi, barovi, splavovi i drugi slični objekti, restorani, kafane, kafići i slični objekti .

Stručna služba Sokoja kao i svih prethodnih meseci pratiće i dalje situaciju na dnevnom nivou i svoje korisnike redovno obaveštavati o mesečnim popustima, dok korisnicima koji su obavestili Sokoj da nisu radili, neće biti fakturisana autorska naknada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here