EPA

Nedavna izjava premijera Aljbina Kurtija da bi “glasao za ujedinjenje sa Albanijom” je neprijateljski čin prema Kosovu, izjavio je politički analitičar Nedžmedin Spahiu za Kosovo onlajn.

On objašnjava da je nacionalna izdaja kada se neko ko je “na čelu države trudi da ona nestane”.

– U svakoj zemlji takva izjava bi služila kao optužba za nacionalnu izdaju, tužilac bi odmah pokrenuo predmet protiv njega. Biti na čelu jedne države i truditi se da ona nestane, to je neprijateljski čin protiv te države. Premijer je to uslovno rekao, nije bio izričit ali svaka insinuacija u tom smeru znači nacionalnu izdaju – rekao je Spahiu za Kosovo onlajn.

On smatra da su izjave o nacionalnom ujedinjenju samo figurativne prirode, odnosno da ni Srbija ni Albanija nemaju pretenzije ka ujedinjenju sa Kosovom.

– Kosovo će postojati i narednih 100 godina, jer niko nije zainteresovan da ga preuzme, ni Albanija ni Srbija. Oni su zainteresovani da ga “muzu”, da ostane takvo kakvo jeste, ali nisu zainteresovani da zauzimaju tu teritoriju. Kosovo se pored Srbije i Albanije graniči i sa Crnom Gorom i sa Severnom Makedonijom, ali one nisu zainteresovane da pripoje Kosovo. Uzaludne su Kurtijeve priče, on samo izaziva nesreću i patnju svojih građana – istakao je Spahiu.

Osvrnuo se i na dijalog Srbije i Kosova, koji se vodi u Briselu. Spahiu nema optimistična očekivanja, uprkos tome što postoji veliko interesovanje međunarodnih faktora.

– Moje nade da će se to završiti dogovorom između Kurtija i Vučića su sve manje i manje. Propuštaju se idealne prilike za takav dogovor i sve sam manje ubeđen da će njih dvojica postići dogovor. Idealna prilika je što u svetu nema naročitih sukoba, pažnja je okrenuta prema Beogradu i Prištini, svi su voljni za postizanje kompromisa, Zapad pa i Rusija. Svi su veoma zainteresovani, to je idealna prilika da se okonča nešto što bi značilo kraj sukoba između Beograda i Prištine – zaključuje Spahiu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here