Sporazumi različiti samo u poslednjoj tački koja se odnosi na Izrael

0
EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER
Donald Tramp sa predstavnicima Beograda i Prištine

Sporazumi koji su u Ovalnoj sobi Bele kuće u Vašingtonu delegacije Beograda i Prištine potpisale o normalizaciji ekonomskih odnosa razlikuju se u poslednjoj tački.

Naime, u sporazumu koji je Priština potpisala sa SAD u poslednjoj tački precizira se da Kosovo i Izrael se slažu da se međusobno priznaju, a u sporazumu koji je Beograd potpisao sa SAD – da Srbija svoju ambasadu premesti u Jerusalim.

Beograd i Priština su se u Vašingtonu složili da napreduju sa ekonomskom normalizacijom dogovorivši se o 16 tačaka, a sporazume su sa predsednikom SAD Donaldom Trampom potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Dve strane će primeniti sporazum o auto-putu Priština-Beograd potpisan 14. februara 2020, takođe i sporazum o železnici koji su postigli Priština i Beograd istog datuma.

Beograd i Priština će sarađivati uz SAD sa Finansijskom korporacijom za međunarodni razvoj i EKSIM, na memorandumima o razumevanju koji će biti operacionalizovani u: Auto-put Mira, Železničkoj liniji između Prištine i Merdara, Železničkoj liniji između Prištine i Niša, obezbeđivanje finansija kako bi se podržali traženim kreditima za mala i srednja preduzeća, Bilateralni projekti, Međunarodno prisustvo Finansijske korporacije za međunarodni razvoj sa punim prisustvom u Srbiji.

Sporazumima Prištine sa SAD i Begrada sa SAD predviđeno je da će dve strane otvoriti i upravljati Zajedničkim graničnim prelazom u Merdaru.

Obe strane će ući u „mini-Šengen“, koji su Srbija, Albanija i Severna Makedonija pokrenule u oktobru 2019. godine, i iskoristiće u potpunosti koristi od toga.

Sporazumima je predviđeno da će obe strane međusobno priznati profesionalne diplome i sertifikate i da će se složiti da sarađuju sa Ministarstvom energetike SAD-a i drugim subjektima američke vlade na studiji izvodljivosti zarad zajedničkog korišćenja jezera Gazivode kao pouzdanog izvora vode i energije.

Obe strane će diverzifikovati svoje izvore energije i zabraniti upotrebu 5G uređaja koje isporučuju nepoverljivi dobavljači u njihovim komunikacionim mrežama. Kada je takva oprema prisutna, obe strane se obavezuju na blagovremeno uklanjanje i druge napore u vezi sa blagovremenim posredovanjem.

Dve strane će povećati kontrolu putnika u vazdušnom saobraćaju, međusobnu razmenu informacija i u okviru šire američke saradnje na Balkanu, i uključivaće se u tehnološka ažuriranja za borbu protiv ilegalnih aktivnosti primenom i operacionalizacijom sisteme za pregled i informacije koje pružaju SAD, uključujući PISCES, APIS, ATS i SRTP.

Obe strane se obavezuju da će štititi i promovisati versku slobodu, uključujući međuversku komunikaciju, zaštitu verskih objekata i izvršenje sudskih presuda koje pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i kontinuiranu preraspodelu jevrejske imovine nasleđene iz holokausta, navodi se u 11. tački sporazuma.

Obe strane se obavezuju da će ubrzati napore za pronalaženje i identifikovanje ostataka nestalih osoba i da su posvećene identifikovanju i primeni dugoročnih, održivih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica.

Dve strane su posvećene identifikovanju kontakt grupe koja će voditi ove napore u okviru svojih ministarstava i koordinirati između Beograda i Prištine i pružaće godišnje ažuriranje o broju rešenih i nerešenih pitanja.

Obe strane se obavezuju da će Hezbolah u celini proglasiti za terorističku organizaciju i da će u potpunosti primeniti mere za ograničavanje delovanja Hezbolaha i njegovih finansijskih aktivnosti u njihovoj jurisdikciji.

Kosovo će se složiti da primeni jednogodišnji moratorijum kojim se obustavljaju prijave za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Srbija će prihvatiti jednogodišnji moratorijum na kampanju za otpriznavanje i uzdržaće se od zahteva da bilo koja država ili međunarodna organizacija ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu. Oba sporazuma o odricanju stupiće na snagu odmah, navodi se u sporazumima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here