EPA/Vassil Donev

Na Međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, koja je počela oko 8 časova u zgradi Saveta EU u Briselu, otvorena su četiri nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

Delegaciju Srbije predvode premijerka Ana Brnabić i ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, a na konferenciji će, kako je najavljeno, biti razmotren dosadašnji napredak Srbije u pocesu pristupnih pregovora.

Klaster 4, koji je otvoren, obuhvata četiri pregovaračka poglavlja iz oblasti zelene agende i održive povezanosti.

Ispred Saveta EU, konfrencijom predsedava slovenački državani sekretar Gašper Dovžan, a Evropsku komisiju predstavlja komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Nakon Međuvladine konferencije EU-Srbija i otvaranja klastera u Briselu planirana je i konferencija za medije delegacija Srbije i EU.

Srbija je do sada, po staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Posle današnje Međuvladine konfrencije, Srbija će imati otvorena 22 poglavlja od ukupno 33, podeljenih u šest klastera.

Na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu konstatovano je da Srbija formalno, po novoj metodologiji, već ima otvoren prvi, tzv. fundamentalni klaster koji se tiče vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i ekonomskih kriterijuma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here