Youtube
Bečki novogodišnji koncert

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije oduševljava televizijske gledaoce širom sveta. Ove godine u “Zlatnoj sali” bečkog Muzičkog udruženja dirigovao je Danijel Barenbojm i to pred publikom u sali, uprkos koroni.

Klasični koncerti sa vedrom plesnom muzikom u vreme novogodišnjih praznika su popularni u Nemačkoj: koncert Zemper Opere u Drezdenu, ili koncert Berlinskih filharmoničara i svakako – novogodišnji koncert Bečke filharmonije.

Nijedan od ovih koncertnih događaja nije medijski tako propraćen kao tradicionalni koncert u “Zlatnoj sali” bečkog Muzičkog udruženja. 16 kamera austrijske televizije pratila je svaki pokret u sali, a Evropska radiodifuzna unija kao i televizije iz 90 zemalja preuzela je signal direktnog prenosa iz Beča.

Bečka filharmonija osnovana još 1842.

Dirigent ovog novogodišnjeg koncerta u Beču bio je Danijel Barenbojm, već treći put posle 2009. i 2014. Ovaj dirigent i pijanista koji je rođen u Buenos Ajresu sarađuje kao pijanista sa Bečkom filharmonijom još od 1965, a od 1989. kao dirigent. U Berlinu je on generalni muzički direktor Državne opere Unter den Linden i doživotni glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Berlina.

Možda je izbor kompozicije koja je otvorila ovogodišnji koncert povezan sa pandemijom. Feniks, mitska ptica koja svaki put vaskrsne iz svog pepela, simbolizuje novi početak nakon katastrofe. A prva melodija koja je odzvonila “Zlatnom dvoranom” jeste “Feniksov marš” Jozefa Štrausa, brata Johana Štrausa. I Johan Štraus kao kralj valcera posvetio je jednu kompoziciju toj ptici – “Feniksov lepet”.

Ukupno 15 marševa, valcera i polki bili su na programu 1. januara 2022. Nisu izostali čuvena uvertira u operetu „Slepi miš” Johana Štrausa kao i njegova Šampanjska polka.

Bečka filharmonija je osnovana 1842. i spada u najuglednije klasične orkestre u svetu. Sa dirigentom Feliksom Vajngartnerom orkestar je 1922. prvi put gostovao izvan Evrope, u Južnoj Americi. Rihard Štraus, koji nije bio u srodstvu sa Johanom Štrausom, dirigovao je povremeno orkestrom između 1906. i 1944. Slede velika imena kao što su Arturo Toskanini i Vilhelm Furtvengler, koji je bio na čelu orkestra između 1933. i 1945.

Za vreme nacističke vladavine ustanovljena je tradicija da se na novogodišnjem koncertu sviraju dela porodice Štraus.

Najpre je glavni nemački radio „Rajhsfunk“ prenosio koncert, a kasnije su usledili i televizijski prenosi. 31. decembra 1939. u Beču je održan prvi koncert sa delima Johana Štrausa. Jevrejski muzičari su otpušteni, nacisti su ih proterali i progonili.

Vedri valceri Johana Štrausa su za vreme rata služili odvraćanju pažnje stanovništva od ratnih strahota. Koncerti su bili deo nacističke propagande.

Muzika Johana Štrausa sina je Hitlerovom ministru propagande Jozefu Gebelsu bila tako važna, da je on naredio falsifikovanje dokumenata o poreklu porodice, koje je u stvarnosti bilo jevrejsko. Preko noći je to precrtano i Štraus je ponemčen.

Bečki filharmoničari i kralj valcera

Od 1946. „Koncerti Johana Štrausa” su postali novogodišnji koncerti. Tematsko težište koncerta ostala su dela Johana Štrausa i njegovog sina kao i ostalih muzičara iz dinastije Štraus.

Na početku su Bečki filharmoničari bili skeptični prema toj „bečkoj muzici za zabavu”. Tek su priznanja koja su toj muzici odali Rihard Vagner ili Johanes Brams ubedila filharmonijske muzičare da vredi svirati tu muziku.

Tradiciju novogodišnjeg programa zasnovao je dirigent Klemens Kraus. On je početkom tridesetih godina prošlog veka sastavio sličan muzički program za Salcburški festival. Potom je dirigovao i bečkim novogodišnjim koncertom na prelazu iz 1939. u 1940, na kojem je prvi put odsviran Štrausov program, a prihodi su išli nacističkoj akciji “pomoć u ratnoj zimi”.

Kraus nije više smeo da bude dirigent posle Drugog svetskog rata. Ipak, 1948. su mu dopustili da se vrati, pa je dirigovao na narednih sedam novogodišnjih koncerata. Od 1986. se dirigenti menjaju svake godine.

Ako želite da Novogodišnji koncert pratite uživo – karte se rezervišu skoro godinu dana unapred i brzo se razgrabe. Za sledeću Novu godinu prodaja preko sajta Bečke filharmonije se vrši od 1. od 28 februra 2022. a karte koštaju od 35 do 1200 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here