Marko Karović
Najbolje juniorke: Maša Anić, Katarina Anić, Nađa Lukić, Đurđina Ivanković i Asia Cicmil

Plesači i koreografi plesnog kluba Dance Factory koji su na Svetskom prvenstvu u džez i savremenom plesu u Poljskoj, krajem prošle godine predstavljali Srbiju osvojili su čak devet zlatnih, četiri srebrne i jednu bronzanu medalju. Sjajna atmosfera u reprezentaciji, veliki trud i rad trenera, koreografa i plesača uzrasta od šest do 16 godina, uz ogromnu podršku roditelja, uprkos svim preprekama doprineli su da se na sceni izvede čak 28 koreografija, a himna Srbije orila se svakog takmičarskog dana u Poljskoj. Ponosni na veliki uspeh posle dve godine pauze zbog pandemije, mladi plesači vredno treniraju i pripremaju se za nova nadmetanja.

Željni nadmetanja

Iako je prvobitno najavljeno da Svetsko prvenstvo neće biti održano zbog epidemiološke situacije, u poslednjem trenutku stigla je vest da će takmičenja ipak biti, pa su članovi kluba Dance Factory u decembru otputovali u Varšavu.

– Bilo je malo teže objasniti deci zašto mora da se trenira svaki dan, zašto se odriču rođendana, rekreativnih nastava… a nemaju takmičenja. Zbog toga im je malo padala motivacija, ali nismo odustajali, radili smo sve vreme u toku pandemije, čak smo jedno vreme trenirali i onlajn. Kad smo saznali da će se takmičenje ipak održati mi smo bili spremni. Nisu sve koreografije bile završene, ali smo se potrudili da ih dovršimo i spremni odemo u Poljsku. Plesačima nije opala forma, pa smo sve stigli da pripremimo na vreme – kaže za “Vesti” Nataša Gvozdenović, koreograf i jedan od osnivača kluba.

Prvenstvo je trajalo šest dana, odziv je bio manji nego prethodnih godina, ali ipak veći od očekivanog.

– Svi su željni takmičenja, pa nisu došle samo reprezentacije zemalja u kojima su u tom trenutku na snazi bile rigorozne epidemiološke mere. Inače, na takmičenja dolaze plesači sa sjajnim predispozicijama iz zemalja kao što su Rusija, Slovenija… Ta deca treniraju u boljim uslovima, ali ih mi onda koreografski nadmašimo, uvek imamo i sjajne kostime, koje radi naša kostimografkinja Nataša Vranešević, pa nas često iduće godine druge reprezentacije kopiraju – ističe Nataša.

Koreografija “Najveći šou”

Takmičari svih uzrasta

U ovom klubu treniraju deca od najranijeg uzrasta, najmlađi članovi imaju tri godine, a najstariji su već zreli plesači koji prelaze u profesionalce.

– U početku se deca traže, pa se ne zadrže svi koji počnu da treniraju. Svako treba da nađe nešto u čemu je talentovan i ono u čemu uživa, tako da mi u klubu imamo i rekreativne grupe i grupe koje treniraju profesionalno i takmiče se. Neka deca dolaze zato što im je lepo u klubu, imaju lepu komunikaciju sa trenerima i drugim plesačima, uživaju u igri, a osim toga imaju i fizičku aktivnost koja je svakom detetu danas potrebna. Neki se ozbiljno posvete plesu, pa im to u budućnosti bude poziv, rade kao plesači, koreografi ili treneri – objašnjava Gvozdenovićeva.

Darija Ristić (10) trenira već šest godina, oduševljena je plesom i uspehom u Poljskoj.

– Uživam da plešem, ja i u kući igram po ceo dan. Volim da gledam iskusne plesače, jer učim od njih, najveći uzor mi je Maša Anić – kaže Darija koja je u Varšavi nastupala u formaciji (24 plesača) i osvojila prvo mesto.

Zahtevne vežbe

Trud se isplati

Članovi kluba takmiče se u džez densu i savremenoj igri, ali deca uče i druge stilove.

– Trudimo se da im dovodimo predavače, da uče i druge stilove, to je veoma važno za svakog plesača. Deca koja idu na takmičenja četiri puta nedeljno imaju trening plesa, a osim toga oni koji su 4. i 5. razred upisuju i nižu baletsku školu. Postoji više kategorija u kojima nastupamo, to su formacija u kojoj nastupa 24 plesača, grupa sa sedam igrača, kao i duo i solo. Oni koji pored formacije nastupaju i u grupi, ili duo i solo kategoriji imaju dodatne treninge. Ta deca su svaki dan u sali nekad i po dva puta dnevno – kaže Nataša.

Juniori izveli koreografiju “Nisam tvoja Pepeljuga”

Prema njenim rečima, ljudi im često govore da deci kvare detinjstvo, jer po ceo dan treniraju.

– Oni nekad ne žele da izađu iz sale, moram da ih izbacim da bi ušla sledeća grupa. I kad idemo na put, njima ceo dan u autobusu ne pada teško kao nama odraslima. Oni se zabavljaju druže, prave šatore, igraju se… Posle svakog takmičenja, naročito kad se postignu rezultati, vraćaju se puni utisaka. Imamo sreću da se uvek vratimo sa dobrim rezultatima, što njih dodatno motiviše, ali puno toga i nauče posmatrajući druge takmičare i njihove nastupe. Uspeh ne raste preko noći, ali sve što rade tokom cele godine na kraju se isplati – zaključuje Nataša.

Njene reči potvrđuju i Klara Jarić (8), Petra Nenezić (8) i Antonina Ćurčić (7). Sve tri devojčice vredno treniraju, uživaju u plesu i ponosne su na uspeh postignut u Poljskoj. Kako kažu, jedva čekaju naredna takmičenja i nastupe. Ukoro ih očekuje ih kvalifikacioni turnir, koji će im omogućiti učešće na državnom prvenstvu krajem maja.

Uzor mlađima: Maša Anić

Ponosni na Mašu

Nataša je zajedno sa Stašom Stanković osnovala Dance factory 2009. godine. Kako kaže, u početku je to bio mali plesni klub, a danas imaju veliki tim dece, trenera i koreografa koji niže uspehe.

– Staša i ja najviše radimo koreografije, ali imamo i druge trenere i mlađe koreografe. Posebno sam ponosna na činjenicu da je Maša Anić, višestruki svetski prvak u plesu, naša najtrofejnija plesačica svih vremena, ove godine prvi put učestvovala na takmičenju i kao koreograf. Spremala je grupu juniora i sa tom koreografijom postala svetski prvak, nadmašivši velika koreografska imena iz drugih reprezentacija – kaže naša sagovornica.

Uroš Vasić

Nedostaju dečaci

Predrsude prema muškarcima koji se bave plesom još su veoma jake, pa je muških članova i u ovom klubu malo.

– Tražimo dečake stalno. Dešava se da kao mali krenu na ples i uživaju u tome. Ali onda dođu tinejdžerske godine i ismevanje vršnjaka, pa se povuku. Nekada se vrate kad to prođe, ali je onda teško nadoknaditi propušteno, jer ples zahteva fleksibilnost, eksplozivnost pokreta… – navodi Nataša.

Uroš Vasić (10) još ne haje za komentare, uživa u plesu, a kako kaže i u pevanju.

– Treniram nekoliko godina. Obožavam da plešem i da pevam, ali mi je malo dosadno na treninzima jer moramo da se istežemo i skačemo, to je malo dosadno, ali mora i to. Voleo bih da je više dečaka. Imam samo jednog druga ovde, ali on je u starijoj grupi – kaže Uroš, koji ide i u školu crtanja i engleskog.

Sa takmičenja iz Poljske doneo je zlatnu medalju za nastup u formaciji i puno nezaboravnih uspomena.

– Hrana je bila super! Svi smo se zbližili, družili, igrali smo razne igre u slobodno vreme. Gledali smo i nastupe drugih plesača – prepričava Uroš utiske iz Varšave.

Uživaju na svakom treningu: Nataša Gvozdenović sa svojim plesačima

Podrška roditelja

Da bi talentovano dete postalo i uspešan plesač, veoma je značajna i podrška roditelja.

– Roditelji se žrtvuju možda i više od dece. Jer dete dođe u salu, trenira i u tome uživa, a roditelj mora da se odrekne mnogih stvari da bi mu to omogućio. Kad pozivamo decu u prvi tim, koji trenira svakoga dana, prvo pitamo roditelje da li su spremni da ih dovode na treninge redovno. Nema izostanaka zbog slava, rođendana, odmora, roditelji mogu da idu, ali bez deteta, dete mora na trening. Svaka informacija koju dobije na treningu je važna i zato trening ne sme da se propušta, zatim kad malo treniraš pa malo ne, to dovodi do povreda i treća stvar, mi smo svi deo tima čiji uspeh zavisi od pojedinca. Roditeljima nije lako ni i u finansijskom smislu – objašnjava Gvozdenovićeva.

Najmlađi: Tim Pro kids

Plasman na šampionatu

1. mesto džez duo juniori Maša Anić i Asia Cicmil, My heart will go on, koreograf Staša Stojanović

1. mesto džez solo juniori 1, Nađa Lukić, Fever, koreografi Dunja Jakovljević i Nataša Gvozdenović

2. mesto džez solo juniori 1, Katarina Anić, Mans world, koreografi Staša Stojanović i Nataša Gvozdenović

1. mesto džez formacija juniora, Applause, koreografi Staša Stojanović i Nataša Gvozdenović

1. mesto džez solo mini Mila Popović, koreografi Staša Stojanović, Nataša Gvozdenović i Magdalena Ivanović

1. mesto džez grupa juniora, The greatest show, koreografi Staša Stojanović i Nataša Gvozdenović

2. mesto džez solo juniori 2, Maša Anić, Let me entertain you, koreografi Staša Stojanović i Nataša Gvozdenović

1. mesto savremeni grupa juniora, Mind your own business, koreograf Maša Anić

3. mesto savremeni solo juniori 1, Đurđina Ivanković, The eagle, koreografi Staša Stojanović i Nataša Gvozdenović

2. mesto savremeni solo deca, Martin Zoričić, Falling , koreografi Milica Nešić i Nataša Gvozdenović

1. mesto savremeni formacija dece The journalists , Nataša Gvozdenović

2. mesto savremeni duo deca, Lana Subotić i Martin Zoričić, Is that alright, koreografi Nataša Strajnić i Nataša Gvozdenović i Magdalena Ivanović

1. mesto savremeni formacija juniora, I’m not your Cinderella, koreografi Staša Stojanović i Nataša Gvozdenović

1. mesto savremeni solo juniori 2, Maša Anić, Animal, koreografi Staša Stojanović i Nataša Gvozdenović.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here