Pap Smear/Cervical Screening se preporučuje svakoj ženi koja je ikada imala seksualne odnose sa muškarcem. Stari “Papanikolau test” je zamenjen HPV (human papilloma virus) testom 2017.

HPV se prenosi seksualnom aktivnošću i odgovoran je za većinu karcinoma grlića materice. Više od 100 tipova može da se nađe i više od dve godine pre abnormalnih (pre-kanceroznih) ćelija. Oni su grupisani u 16/18 (najopasniji) i ostali (high risk HPV).

Ovo je trenutno standardni test u većini zapadnih zemalja. Studije su pokazale da ukoliko je HPV rezultat negativan, sa sigurnošću možemo da kažemo da narednih pet godina neće se razviti karcinom grlića.

Virus živi na koži i kondomi mogu da zaštite nešto više od 60 odsto. Virusi iz iste grupe izazivaju genitalne bradavice.

Muškarci se ne testiraju.

Postoji vakcina koja daje zaštitu od devet najopasnijih HPV. Preporučuje se, i u Australiji je obavezna i za dečake i devojčice od 12 godina.

Savet: Uradite cervical screen. Vaš doktor će vam reci šta dalje. Mi pratimo protokole i na osnovu njih, donosimo odluku ili o lečenju ili o sledećem testu, koji može da bude za 12 meseci ili više.

Vaša deca bi trebalo u školi da dobiju tri doze vakcine.

Dr Nataša Mitik Dineva, MBBS, FRACGP
Female General Practitioner
CBD Doctors Melbourne
10/53 Queen Street
Melbourne, Vic 3000
03 9077 9912

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here