pixabay.com

Globalni ekonomski rast će u 2024. verovatno usporiti na 2,9 odsto sa 3,1 odsto u 2023. godini, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u svom februarskom izveštaju.

U 2025. godini se očekuje globalni privredni rast od tri odsto, navodi se na sajtu te organizacije sa sedištem u Parizu.

Evrozonu u 2024. godini očekuje ekonomski rast od 0,6 odsto koji treba da ubrza na 1,3 odsto u 2025. godini.

Svetski ekonomski rast je pokazao svoju otpornost na pritiske u 2023. godini, a inflacija je opala brže nego što se očekivalo, dodaje se u izveštaju.

Rezultati su se, ipak, prilično razlikovali u raznim regionima i državama.

U Sjedinjenim Američkim Državama i mnogim tržišnim ekonomijama u nastajanju je zabeležen snažan rast, dok je u većini evropskih zemalja registrovano usporavanje privrede, ističe OECD.

Najnoviji indikatori ukazuju na izvesno usporavanje globalnog rasta pošto su posledice strožih finansijskih uslova i dalje primetne na kreditnim i stambenim tržištima, a svetska trgovina je i nadalje prigušena.

Napadi na brodove u Crvenom moru su naglo podigli troškove transporta i produžili vreme isporuke, poremetili rasporede proizvodnje i povećali pritisak na cene, navodi se u izveštaju.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj tvrdi da centralne banke treba da još neko vreme održavaju restriktivnu monetarnu politiku kako bi se obuzdali osnovni inflatorni pritisci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here