EPA/Stephanie Lecocq
Milorad Dodik

Tužilaštvo BiH predložilo je u optužnici protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika meru zabrane obavljanja funkcije predsednika Republike i zabranu obavljanja bilo koje javne funkcije u skladu sa odredbama Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH u optužnici, koju je juče potvrdio Sud BiH, predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću na teret se stavlja, kako se navodi, krivično delo neizvršavanje odluke visokog predstavnika.

Prema navodima optužnice koja je u posedu RTRS, Dodik je, potpisujući Ukaz o proglašenju Zakona o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa u Republici Srpskoj, svesno prekršio odluku, kako se navodi, visokog predstavnika iako je, dodaje se u optužnici, “bio svestan da su te odluke u BiH obavezujuće u skladu sa ovlašćenjima koja su mu data Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma”.

Dodiku je, navodi se u optužnici koju su potpisali Nives Kanevčev, Nedim Ćosić i Biljana Golijanin, “bio cilj da se odluke visokog predstavnika ne primene i ne sprovedu, jer je za primenu tih odluka bilo potrebno uzdržavanje od daljeg zakonadavnog postupanja”.

Tužilaštvo BiH predložilo je za Lukića meru zabrane obavljanja direktorske funkcije u Službenom glasniku u narednih deset godina, kao i zabranu obavljanja bilo koje javne funkcije.

Branilac predsednika Srpske Goran Bubić ranije je rekao da je potvrđivanjem optužnice protiv Dodika i Lukića Sud BiH uvučen u pravosudni “živi pesak”.

Dodik je ranije danas poručio da je potvrđenje optužnice protiv njega “dobra vest”, jer je optužnica podignuta zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, pa će na sudu morati da se dokaže ko je osoba koja se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH.

Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom.

6 COMMENTS

  1. Cerace se tamo po Bosni oni jos. Ali nema Radovana, nema Ratka, nema artiljerije, nema nista. Imaju samo poglavice sa praznim pistoljima.

    • Ne sekiraj se ti za Srbe – brini o Hrvatima koje preglasavaju Muslimani, i o Muslimanima koje vlast gura u ekstremizam…

  2. Било је време да се ствари поставе на своје место.
    Западне дипломате ведре и облаче по белом свету па и у БиХ-вежбају на малим Народима квази Демократију =Аутократија ГАУЛАЈТЕРА.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here