Vesti
Ekipa Službe za hitne intervencije u akciji

Obilna kiša i velike poplave nastaviće da pogađaju velike delove istočne i jugoistočne obale Australije i u narednim danima, najavljuju meteorolozi.

Plavljenje zemljišta kojem je već danima izložena Viktorija, naročito sever ove države, moglo bi da se naglo prenese i na delove NSW i Kvinslenda.

Naročito alarmantna situacija je u slivu reke Mari (Murray), gde se u pojedinim mestima stanovništvo evakuiše, a imovina se štiti nasipima od vreća peska.

Prethodnih dana je posebno kritično bilo u naseljima Moama i Ečuka na granici Viktorije i Novog Južnog Velsa.

Stručnjak Biroa za meteorologiju (BOM) Džonatan Hau kaže da najnoviji podaci pokazuju da je reka Mari trenutno na 94,4 metra iznad nivoa mora, što je vrlo blizu rekordnog stanja.

– Tokom 1993. zabeležen je nivo reke Mari od 94,77 metara, što znači da je sada voda na svega oko 30-40 centimetara niže nego tada, ali nastavlja da raste i očekuje se da će dostići vrhunac u narednih nekoliko dana – rekao je Hau i izneo očekivanje da se voda premašiti rekordni nivo iz 1993.

Glavni operativni direktor Službe za hitne intervencije (SES) Tim Vibuš kaže da hitna upozorenja za evakuaciju ostaju na snazi od mesta Barmaha do Ečuke, dok je gradić Kerang već nekoliko dana odsečen od ostatka Viktorije jer reka Lodon i dalje izaziva velike poplave.

Vibuš je rekao da će Kerang biti izolovan najmanje još sedam dana.

Prognostičar Džonatan Hau najavljuje da će krajem vikenda istok i jugoistok zemlje pogoditi još veće količine padavina.

– Kasno u nedelju i tokom ponedeljka, formiraće se još jedan sistem niskog pritiska, koji će ovog puta uticati pre svega na Viktoriju i Tasmaniju. Kiša će nastaviti da pada i u delovima Novog Južnog Velsa – rekao je Hau.

Zamenik komandira državne SES službe NSW Ken Marfi rekao je da se najjače kiše u toj državi očekuju u subotu.

– Vremenske prilike koje su najavljene za subotu, najverovatnije će izazvati povećan porast reka i može dovesti do veće izolacije određenih područja i znatno većeg zatvaranja puteva – kazao je Marfi.

Očekuje se da će jake oluje s grmljavinom pogoditi veći deo istočne Australije, sve od centralnog Kvinslenda, pa do severne Viktorije.

Šta donosi ovoliko padavina?

Stručnjaci objašnjavaju da ovako obilne padavine donosi vremenski sistem koji se kreće preko Južne Australije i crpi vlagu iz Pacifičkog okeana, koja obezbeđuje “gorivo“ za vlažno vreme.

Taj sistem je u četvrtak počeo da ulazi na sever Viktorije, ali se vrlo sporo pomera, zbog čega iz dana u dan vidimo isto vlažno vreme.

Dve žrtve za pet dana

Poplave u severnoj i centralnoj Viktoriji odnele su dva života za proteklih pet dana.

Najpre je 71-godišnji muškaraca pronađen mrtav u svom dvorištu u Ročesteru, da bi zatim policija otkrila i telo 65-godišnjeg farmera, koji se utopio kada je na traktoru ušao na poplavljeni lokalni put kod mesta Natalija, nedaleko od Šepartona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here