Tanjug
Predrag Kon, Branimir Nestorović, Darija Kisić Tepavčević, Srđa Janković

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u Srbiji doneo odluku da bi svi građani Srbije, koji borave van zemlje, trebalo da se vrate do petka u 18 h.

– Apelujemo na sve građane da se do kraja ove nedelje vrate u svoju zemlju jer ćemo nakon toga imati drugačiji režim za sve koji ulaze u našu zemlju – izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ rekla je da najveći broj zemalja u Evropi beležio rekordan porast u broju slučajeva.

– Tu su sve zemlje u okruženju, po učestalosti obolevanja je Crna Gora u odnosu na sve zemlje u Evropi. To napominjemo jer je veliki broj naših građana u tim zemljama – rekla je ona.

– Od tada uvodimo nadozor za sve putnike koji ulaze u našu zemlju iz rizičnih zemalja – rekla je ona i dodala da će nadzor trajati 10 dana.

Prema njenim rečima, u narednim danima dodatne mere će biti precizirane i saopštene javnosti.

Kazala je i da su nove preporuke svih vodećih zdravstvenihg organizacija, preporuka o 10 dana karantina po povratku iz zemlje u kojoj je epidemiološka situacija nepovoljna.

– Neće se raditi o karantinu i samoizolaciji, već o nadzoru koji će podrazumevati određene mere i aktivnosti kako bi se smanjio prenos virusa i importovanje slučajeva iz inostranstva – kazala je ona.

Očekivalo se da se na današnjoj sednici donese odluka o tome da li će državljani Srbije, koji su se vratili ili se vraćaju s letovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, morati da idu u desetodnevnu samoizolaciju.

Na razmišljanje o takvom koraku Krizni štab se odlučio kada je počeo polako da raste broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji.

Kako je prethodno izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar to se povezuje s povratkom ljudi s letovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, gde je proteklih nedelja izuzetno nepovoljna epidemiološka situacija.

1 KOMENTAR

  1. Ja bih, recimo, odmah uveo nadzor za sve gradjane koji su boravili u hotelima u kojima su u periodu mart-maj leceni oboleli od covid-19 jer su mi najsumnjiviji. Ostali prvo test na antitela pa ako su pozitivni RT-CRP i bolovanje. A svi negativni na posao ili u skolu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime